Opvangschip voor asielzoekers aangekomen in Nieuwegein

Het opvangschip MS Princess is aangemeerd in Nieuwegein. Gisterochtend nog probeerde een bewonersgroep de komst van het schip tegen te houden, maar de rechter gaf hen geen gelijk. De gemeente is opgelucht dat de opvang er toch kan komen. “De nood in Ter Apel blijft immers hoog”, aldus burgemeester Frans Backhuijs.

Foto en tekst van onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Er wordt vrijdagmiddag nog hard gewerkt aan de kade van het Merwedekanaal. De gemeente is nog snel bezig met een nieuwe stoep aan de voorkant van het opvangschip. “De hekken moeten nog om het schip worden geplaatst, het rookhok staat er inmiddels al”, vertelt een woordvoerder. “Begin volgende week is ook de unit voor de 24 uurs-beveiliging klaar voor gebruik.”

Rechtszaak
De komst van het schip – waar zo’n honderd alleenstaande mannen op worden opgevangen – was tot voor kort nog niet zeker. Omwonenden spraken in september al hun ongenoegen uit over de opvang en spanden daarom zelfs een kort geding aan. “We zijn bang voor onze veiligheid”, stelde een Nieuwegeiner. “Denk je dat het de komende maanden rustig blijft als je zoveel mannen samen op één boot zet? Ik geloof er niks van.”

De rechter gaf echter aan dat de gemeente er alles aan lijkt te gaan doen om de veiligheid zo goed mogelijk te garanderen. Ook merkte hij op dat de nood in de asielcrisis momenteel zo hoog is, dat dat een belangrijkere afweging is dan de mogelijke zorgen van de omwonenden. En dus kan de opvang op het schip gewoon doorgaan. “Heel goed”, vindt burgemeester Backhuijs. Dat omwonenden een rechtszaak aanspanden, is voor hem overigens geen punt. “We leven in een vrij land. En ik ben burgemeester van alle Nieuwegeiners, dus ook van mensen die het ergens niet mee eens zijn.”

De boot praktisch onder het balkon van enkele appartementen aan het Vreeswijkserijpad

Inloopavond
Vanmiddag maakt het schip zijn intrede in Nieuwegeinse wateren. Komende woensdag komen de asielzoekers uit Ter Apel al aan. Veel hoeft er op het schip zelf overigens niet meer te veranderen. Omdat het schip vaak voor vakanties wordt ingezet, zijn de kamers al ingericht op mensen die er blijven overnachten. Tijdens een inloopavond kunnen omwonenden daarom vanavond vast een kijkje nemen op het schip, dat de komende vier maanden naast hun appartementencomplex blijft liggen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk