Katern

Opnieuw fouten bij Montessori-kinderopvang o.a. in Nieuwegein

De Montessori-kinderopvang in Nieuwegein, Houten en Veenendaal is niet op orde en dat is niet voor de eerste keer. Meerdere opvangcentra van KO Midden Nederland, voorheen Kidsplus, liggen al langer onder het vergrootglas.

Bij de opvang in Houten zou sprake zijn van een onveilige omgeving voor de kinderen, schrijft GGD Midden Nederland in haar verslag. Zo zou een kind, dat normaal gesproken op de kinderopvang in Nieuwegein zit, opgevangen zijn in Houten wegens personeelsproblemen. Dat mag niet zomaar, zegt de GGD. “De houder heeft niet zorgvuldig gehandeld om de emotionele veiligheid van de kinderen te waarborgen. Er zijn voor kinderen onbekende kinderen en beroepskrachten aanwezig.”

kiesplus

CONTRACT
Ouders sluiten een overeenkomst met de kinderopvang. In dat contract is ook de locatie van de opvang vastgesteld. Dat is wettelijk verplicht, maar de Montessori-kinderopvang regelt dat anders. Met regelmaat, blijkt uit het rapport van de GGD Midden Nederland, worden kinderen óf in Nieuwegein óf in Houten opgevangen ongeacht het contract met de ouders.

Volgens de GGD is het in het belang van de kinderen dat ze in een vertrouwde omgeving zitten met bekende gezichten. De kinderopvang zegt in een reactie dat de ouders schriftelijk op de hoogte waren gebracht van de samenvoeging van de locaties in Houten en Nieuwegein. De ouders brachten hun kind zelf naar die opvang. Ook waren er wel degelijk bekende gezichten voor alle kinderen op beide locaties.

ZOMER
De leiding van de Montessori-kinderopvang heeft in de zomer besloten de locaties Houten en Nieuwegein samen te voegen in verband met de personele bezetting en de hoeveelheid kinderen die in de zomer gebruik maken van kinderopvang. Zo zijn de kinderen drie weken lang opgevangen in Nieuwegein en daarna zouden de kinderen twee weken in Houten worden opgevangen. De GGD constateert dat de kinderen hier niet op voorbereid zijn. “Zij hebben niet kunnen wennen of kennisgemaakt op de voor hen onbekende locatie.”

REGELMATIGE CONTROLES
GGD Midden Nederland controleert met regelmaat bij de Montessori-kinderopvang, omdat er keer op keer niet werd voldaan aan de wettelijke regels. In Bilthoven is in april van dit jaar een locatie op last van de gemeente gesloten, omdat er onder meer schoonmaakartikelen binnen het bereik van kinderen lagen, er een giftige plant stond en de CO2 waardes in de slaapkamers deugden niet. Aangezien dit soort tekortkomingen vaker waren geconstateerd besloot de gemeente de kinderopvang te sluiten. Ook bij de opvang in Veenendaal en Nieuwegein was de ruimte waar de kinderen in verbleven niet veilig, maar hier is tijd gegeven om de problemen op te lossen.

NIEUW MANAGEMENT
Na de problemen bij de verschillende locaties van de Montessori-kinderopvang heeft KO Midden Nederland een nieuwe manager aangenomen. Die beloofde beterschap, maar vroeg wel tijd om dat ook te realiseren. Inmiddels lijken de ruimtes te voldoen aan de regels, maar is het tekort aan personeel nog steeds een probleem.

De GGD concludeert dat eerder geconstateerde tekortkomingen bij de Montessori Kinderopvang zijn opgelost, maar dat er nu wel weer nieuwe bij zijn gekomen. Deze zullen nu ook opgelost moeten worden binnen een termijn die de gemeente stelt. Of dat vervolgens is gebeurd zal opnieuw worden gecontroleerd.

REACTIE GEMEENTE NIEUWEGEIN
De gemeente Nieuwegein zegt in een reactie dat de tekortkomingen die nu zijn geconstateerd niet zo ernstig zijn dat er overgegaan moet worden tot sluiting. “Er is wel nog steeds goed overleg tussen de gemeenten in onze regio waar KO Midden Nederland locaties heeft. Nieuwegein houdt deze kinderopvanglocatie goed in de gaten.”

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

One thought on “Opnieuw fouten bij Montessori-kinderopvang o.a. in Nieuwegein

  1. Jasper

    Altijd interessant om te kijken naar de verschillen in normen en waarden tussen die van de GGD en die van ouders en kinderen. Ons kind gaat met heel veel plezier naar de opvang in Nieuwegein, een fijne kleinschalige kinderopvang met al tijden dezelfde leidsters (kom daar maar eens om bij een grote opvang), leuke activiteiten en een veilige sfeer.
    Voor ons geen enkel probleem om in de vakantie de woensdag tijdelijk te ruilen met een andere dag. Zo hoeft ons kind niet naar houten.
    Misschien interessant voor de schrijvende pers om ook eens de gebruikers van deze opvang aan het woord te laten?

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren