Opening Geheugenkabinet op Wereld Alzheimer Dag

Eén op de vijf mensen krijgt dementie. Er zijn meer vrouwen dan mannen met dementie. Eén op de drie vrouwen krijgt dementie tegen één op de zeven mannen. Daarnaast is 70% van de mantelzorgers vrouw. Als iemand dementie krijgt, dan verandert er veel voor de naaste omgeving. Je loopt tegen vragen aan waar je voorheen waarschijnlijk nog niet mee te maken had.

Op Buurtplein Galecop opent de bibliotheek op 21 september (Wereld Alzheimer Dag) het Geheugenkabinet. De opening wordt verricht door wethouder Marieke Schouten en Lianca Benschop van Santé Partners.

Het Geheugenkabinet is een speciale collectie vol boeken, folders en spellen voor dementerenden, hun naasten en mantelzorgers. Hier vind je bijvoorbeeld informatie over het ziekteproces, ervaringsverhalen van andere mantelzorgers, prentenboeken om jonge kinderen uit te leggen waarom opa of oma anders reageert én spellen om samen met dementerenden te spelen. Deze spellen zijn speciaal ontwikkeld om het contact tussen dementerenden en hun naasten/mantelzorgers te bevorderen. Dit gebeurt aan de hand van afbeeldingen die het geheugen van dementerenden stimuleren en die helpen bij het ophalen van herinneringen.

De boeken en spellen uit het Geheugenkabinet kunnen met een geldig bibliotheekabonnement geleend worden. De opening is van 10.00 – 11.00 uur op Buurtplein Galecop en is voor iedereen die met dementie te maken heeft, zowel professionals alsook mantelzorgers, partners of geïnteresseerden. Tijdens de opening is er volop gelegenheid om de spellen uit het Geheugenkabinet zelf te proberen. Aanmelden kan via de site van de bibliotheek De tweede verdieping.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk