Openbaar vervoer regio Utrecht gaat veranderen

Om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar openbaar vervoer, doen provincie Utrecht en vervoerder U-OV voorstellen voor een nieuwe dienstregeling per 1 juli 2017. Nu is de reiziger aan zet. Iedereen kan reageren op de voorstellen via een enquête op deze website.

Het openbaar vervoer in en rondom de stad Utrecht verandert snel. Steeds meer reizigers maken gebruik van de bus en tram. In 2016 waren dit bijna 45 miljoen reizigers en was er een groei met vier procent vergeleken met het jaar daarvoor. Deze stijgende lijn zet zich in 2017 door.

ENQUÊTE
De provincie Utrecht en vervoerder U-OV haken actief in op de toenemende behoefte aan een goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Daarvoor is een plan gemaakt met voorstellen voor een nieuwe dienstregeling die op 1 juli 2017 ingaat. Voordat het zover is, kan iedereen tot 7 maart daarop reageren via deze digitale enquête.

VOORSTELLEN

De meest opvallende voorstellen van de provincie Utrecht en U-OV per 1 juli zijn:

 • De provincie Utrecht en vervoerder U-OV willen het busnetwerk rondom het nieuwe busstation Leidsche Rijn Centrum beter afstemmen op de vraag, met als gevolg diverse route- en frequentiewijzigingen.
 • Er gaan twee nieuwe servicelijnen (15 en 16) met kleinere bussen rijden tussen Leidsche Rijn, de binnenstad van Utrecht en nabijgelegen wijken.
 • De wijk Terwijde krijgt met lijn 10 een directe verbinding met de wijk Kanaleneiland.
 • In het weekend gaan bussen rijden op lijn 48 tussen Leidsche Rijn en Nieuwegein en is er op deze lijn ook een directe verbinding met Houten.
 • Op lijn 38 tussen Utrecht Centraal en Lage Weide/Maarssen worden tijdens de spits meer bussen ingezet. Elke tien minuten rijdt een bus.
 • De bussen op lijn 37 gaan in het weekend en ’s avonds vaker rijden (elk kwartier) en maken gebruik van een nieuwe route via Leidsche Rijn/Utrecht centrum en het St. Antonius Ziekenhuis. In de spits rijdt lijn 37 elke tien minuten.
 • Lijn 4 rijdt door naar bedrijventerrein De Wetering via Terwijde.
 • Met de diverse verbeteringen rondom Leidsche Rijn centrum komen de lijnen 19/39 te vervallen.
 • Tijdens de zomervakantie worden vanaf 1 juli meer bussen ingezet in de stad Utrecht en blijven gedurende de eerste twee weken met dubbele trams rijden tussen Utrecht en Nieuwegein/IJsselstein.
 • Lijn 41 gaat op werkdagen tijdens de zomervakantie overdag elk kwartier rijden in plaats van elk half uur.
 • Op de lijnen 12, 18, 31 en 371 naar Rijnsweerd en De Uithof gaan tijdens de eerste twee weken van de vakantie grotere bussen rijden en worden extra ritten gemaakt.
 • Ook toeristische hotspots worden beter bereikbaar met het de bus. Wie bijvoorbeeld kasteel de Haar wil bezoeken, kan tijdens de vakantie en in het weekend met lijn 9 gebruik maken van een directe verbinding vanaf station Utrecht Centraal. Daarbij krijgt lijn 4 een halte bij Key West aan de Haarrijnseplas.

Voordat het college van gedeputeerde staten van de provincie Utrecht in april een besluit neemt, is de reiziger aan zet door het invullen van de digitale enquête.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren