Oosterlicht blaast schoolfeest af, veel onduidelijkheid of scholen open of dicht moeten

De schoolleiding van het Oosterlicht College in Nieuwegein heeft het besluit genomen om het schoolfeest voor leerjaar 2 en 3 op vrijdag 20 maart in verband met de corona-situatie uit te stellen naar een later moment in het schooljaar. Wanneer het feest wel doorgaat wordt nog bepaald.

Het Oosterlicht College: ‘We volgen landelijke richtlijnen RIVM/GGD.  Ouders verwijzen we naar de website van deze instanties om zich te informeren.’ De school blijft tot nu toe gewoon open. Afgelopen week blies het Cals College al een buitenlandse reis af voor haar leerlingen vanwege het Coronavirus.

Schoolleiders willen dat alle scholen sluiten
“Wij vinden dat alle Nederlandse scholen gesloten moeten worden”. Dat zegt voorzitter Petra van Haren van de Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS) tegen de NOS. “Het is ondenkbaar dat er nu nog scholen open zijn. Kijk naar Italië. Zowel in het basis- als voortgezet onderwijs moeten we verspreiding van het virus voorkomen.”

Het coronavirus is momenteel officieel een pandemie. Het aantal besmettingen nam gisteren toe naar 66 in de provincie Utrecht en 503 in heel Nederland, aldus het RIVM.

AVS vindt dat er sprake is van onduidelijkheid. Volgens de schoolleiders wisselen de adviezen aan scholen nu per instantie. Ook zijn richtlijnen vanuit het ministerie van Onderwijs zijn beperkt, schrijven ze in een persbericht. “Daarnaast wijken richtlijnen van lokale of regionale instanties daar op een aantal plekken van af. Dit geeft onvoldoende duidelijkheid voor afweging van te nemen beslissingen en gevolgen hiervan.” De AVS vindt dat de overheid nu stelling moet nemen en een duidelijke richtlijn moet geven aan scholen.

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Er is momenteel geen aanleiding om scholen en universiteiten te sluiten. De lokale GGD kan in overleg met de lokale autoriteiten adviseren om een school/onderwijsinstelling – of een deel daarvan – te sluiten. Zonder advies van de GGD of besluit van de burgemeester moeten scholen/onderwijsinstellingen op grond van de bekostigingsvoorwaarden onderwijs verzorgen.

Update: 12 maart 2020 15.15 uur
Scholen hoeven op dit moment nog niet te sluiten. De maatschappelijke gevolgen zouden hierdoor te groot zijn, omdat ook ouders dan thuis moeten blijven. Minister-president Mark Rutte zei dat hij begrijpt dat leerkrachten zich zorgen maken. Scholen sluiten zou echter maar weinig bijdragen aan de inspanningen om de verspreiding van het virus te beperken, ook omdat kinderen geen belangrijke risicogroep vormen, aldus de premier. Hij wijst ook op grote maatschappelijke gevolgen als scholen wel dicht zouden gaan. Hogescholen en Universiteiten wordt geadviseerd hun hoorcolleges zo veel mogelijk online aan te bieden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren