Katern

Ontbreken levensverzekering zorgt voor groot financieel risico

Het ontbreken van een overlijdensrisicoverzekering (ORV) kan voor een groot aantal huishoudens met een huurwoning voor een financieel probleem zorgen. Dat stelt verzekeraar Scildon aan de hand van eigen onderzoek.

Een overlijdensrisicoverzekering is een levensverzekering waarbij de nabestaanden worden behoed voor financiële problemen als de verzekerde vroegtijdig komt te overlijden.

150.000 mensen
Jaarlijks overlijden er in Nederland ruim 150.000 mensen. Een deel daarvan vroegtijdig, nog voor zijn/haar pensioenleeftijd. Als dit gebeurt valt een belangrijk deel van het gezinsinkomen weg. Nabestaanden kunnen de vaste lasten vaak niet meer betalen, zoals de huur, energierekening en het levensonderhoud. Het probleem speelt met name als het de kostwinner is die vroegtijdig komt te overlijden.

Situatie Nieuwegein
In Nieuwegein huurt 40 procent van haar inwoners, waarvan een belangrijk deel gezinnen betreft. Dit zijn ongeveer 13.000 adressen.

Gemiddeld ontbreekt de overlijdensrisicoverzekering bij 69 procent van alle hurende gezinnen in Nederland. Voor een stad als Nieuwegein zijn dat dus circa 9.000 adressen. Mensen met een koopwoning sluiten vaker een ORV, maar alsnog in slechts 40 procent van de gevallen.

Nog nooit nagedacht
Volgens het onderzoek heeft 4 op de 10 consumenten nog nooit over een ORV nagedacht voor zijn/haar huurwoning. En van de consumenten die dat wel doen, denkt 55 procent dat de premie erg hoog ligt. In werkelijkheid liggen de kosten voor een degelijke verzekering op minder dan 15 euro per maand voor twee personen.

Koen Kuijper van Overlijdensrisicoverzekering.nl stelt dat het belangrijk is dat huurders beter worden voorgelicht over de overlijdensrisicoverzekering: “Financieel adviseurs, huurcoöperaties en hypotheekverstrekkers kunnen een belangrijke rol spelen in de voorlichting over de risico’s en financiële gevolgen van overlijden.”

Bescherming bij vroegtijdig overlijden
Een overlijdensrisicoverzekering biedt nabestaanden dus bescherming in het geval dat de verzekerden binnen de looptijd van de verzekering komen te overlijden. De uitkering kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals:

  • Aflossen van de hypotheek
  • Aflossen van een persoonlijke lening
  • Blijven betalen van de vaste lasten, zoals de huur, levensonderhoud of studie van de kinderen

Bij een overlijden, moet de verzekeraar op de hoogte worden gesteld, zodat de uitkering kan worden overgemaakt aan de nabestaanden. Hiervoor is de overlijdensakte nodig.

Het aanvragen van de overlijdensakte kan bij de gemeente. Voor Nieuwegein kan dat digitaal of op afspraak via de website van de gemeente Nieuwegein.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren