Ondersteuning kinderen gescheiden ouders

In samenwerking met Stichting Villa Pinedo organiseert de gemeente Nieuwegein het project ‘Expeditie scheiding’. Dit project is gericht op kinderen van gescheiden ouders, in de leeftijd zijn van 10 t/m 26 jaar. Nieuwegein is niet de enige gemeente die dit project aangaat, totaal hebben zich 34 gemeenten aangesloten.

Kinderen van gescheiden ouders
Echtscheidingen zijn in Nederland een veel voorkomend verschijnsel. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek worden jaarlijks in Nederland gemiddeld rond de 90.000 huwelijken ontbonden. Overigens niet alleen door echtscheiding, ruim 58.000 ontbindingen ontstaan door overlijden. Ruim 32.000 huwelijken worden ontbonden door een echtscheiding. Voor kinderen is een echtscheiding een zware klap.

In Nederland zijn ruim 1 miljoen kinderen van gescheiden ouders. Sommige kinderen kunnen een scheiding van hun ouders gemakkelijk verwerken, maar er zijn ook veel kinderen die hier mentaal niet of heel moeilijk mee om kunnen gaan. De gevolgen kunnen best groot zijn voor de kinderen. Ze voelen zich schuldig, omdat ze een keuze moeten maken om bij of vader of moeder te wonen of zijn kwaad op hun ouders. Schoolprestaties kunnen achteruit gaan, het gedrag kan veranderen en zelfs tot schooluitval, vandalisme en een slechte fysieke gezondheid leiden. Stichting Villa Pinedo is specifiek opgericht voor deze doelgroep en kan hulp bieden op diverse vlakken.

Stichting Villa Pinedo
Stichting Villa Pinedo is opgericht door Marsha Pinedo, een kindertherapeute die in de praktijk vaak te maken heeft gehad met kinderen die schade hebben opgelopen door de scheiding van hun ouders. Zij heeft de stichting opgericht om deze kinderen een plek te geven waar zij hun ervaringen met elkaar kunnen delen, waar ze adviezen kunnen krijgen en elkaar steun kunnen geven. De missie van Stichting Villa Pinedo is dan ook ‘kinderen van gescheiden ouders moeten even gelukkig zijn als andere kinderen’.

Villa Pinedo is een non-profit organisatie, maar wordt wel door talloze stichtingen, instellingen en overheden gesteund. Ook ouders die gaan scheiden kunnen bij Villa Pinedo aankloppen om advies in te winnen over hoe zij het beste met hun kinderen kunnen omgaan. Kinderen kunnen met enkel al een sim only abonnement terecht op de website van de stichting. Hier kunnen zij online chatten met iemand, vragen stellen of hun verhaal schrijven ter ondersteuning voor andere kinderen.

Activiteiten Villa Pinedo
Een van de belangrijkste activiteiten van Stichting Pinedo is het buddyprogramma. Een buddy is een kind van een gescheiden ouder die de nodige praktijkervaring heeft en een training heeft gevolgd via Villa Pinedo. De buddy wordt aan een kind gekoppeld die hulp nodig heeft. Villa Pinedo heeft hiervoor een speciale app ‘MyBuddy‘ geïntroduceerd.

Het project Expeditie scheiding, waar de gemeente Nieuwegein aan deelneemt, bestaat uit een online serie op YouTube. Hierin spreekt een reporter kinderen uit Nieuwegein aan over hun ervaringen met de scheiding van hun ouders. Zo kunnen zij via de videoreeks hun ervaringen delen en tips geven aan de volgers.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren


Call Now ButtonHeeft u nieuws? Bel ons!