Gemeente Nieuwegein zet in op online bereiken van jongeren met gescheiden ouders

Steeds meer gemeenten bieden kinderen met gescheiden ouders het zogeheten Buddyprogramma aan van vrijwilligersorganisatie Stichting Villa Pinedo. Een steunfiguur voor elk kind dat daar behoefte aan heeft. Nieuwegein is één van deze gemeenten en lanceert vandaag in samenwerking met Villa Pinedo de campagne ‘Expeditie Scheiding #3’. Met deze campagne richt Nieuwegein zich op kinderen met gescheiden ouders van 10 tot en met 26 jaar. Gemeente Nieuwegein zet hiermee in op een preventieve aanpak. Bekijk hierboven de video die is gemaakt in Nieuwegein.

In Nederland zijn er meer dan 1 miljoen kinderen met gescheiden ouders. Daar komen jaarlijks meer dan 86.000 thuiswonende kinderen bij. Kinderen met gescheiden ouders hebben gemiddeld meer psychosociale en school gerelateerde problemen.

Wethouder Jan Kuiper: “Een veilige leefomgeving voor jongeren is het fundament van een veerkrachtige samenleving. Om Nieuwegeinse jongeren te ondersteunen werken we samen met Villa Pinedo, een online platform met onder andere Buddy’s, waar kinderen hun hart kunnen luchten. We hebben gekozen voor de samenwerking met Villa Pinedo omdat dit platform voor en door jongeren is. De Villa Pinedo aanpak werkt preventief en voorkomt dat kinderen zich alleen voelen, het helpt hen bij de verwerking van de scheiding.”

Een scheiding kan grote gevolgen hebben voor kinderen; verhuizen, veranderen van school, steeds een ouder minder zien. De steun van ervaringsdeskundige jongeren, ofwel een Buddy, verzacht die impact. De Universiteit Utrecht doet onderzoek naar de kracht van een Buddy als steunfiguur. Het onderzoek laat een positief effect zien op het welzijn van kinderen. De aanpak van Villa Pinedo draagt bij aan het voorkomen van negatieve effecten zoals schooluitval, vandalisme, of slechtere mentale en fysieke gezondheid (Amato, 2010).

Campagne ‘Expeditie Scheiding’
Met de online campagne worden jongeren met gescheiden ouders ervan bewust gemaakt dat het goed is om te praten over de scheiding met iemand die zij vertrouwen. Als zij hun hart willen luchten bij een ervaringsdeskundige kunnen ze terecht bij Villa Pinedo. Villa Pinedo is hiermee de eerste die met behulp van een YouTube serie direct aansluiting vindt bij de doelgroep zelf. Door hen zelf aan het woord te laten bieden zij elkaar steun, tips en advies. Reporter Jeen is voor de Youtube serie ‘Expeditie Scheiding’ de straat op gegaan en heeft tientallen Nieuwegeinse jongeren gesproken over hoe zij met hun gescheiden ouders omgaan.

Over Villa Pinedo
Villa Pinedo is de enige organisatie in Nederland voor kinderen met gescheiden ouders, die ervaringsdeskundigheid inzet om andere kinderen te ondersteunen. Zij zijn de experts en de ervaringsdeskundigen en weten als geen ander wat er lastig, verdrietig, moeilijk of juist fijn en veilig is in een scheidingssituatie. Villa Pinedo versterkt de autonomie en kracht van kinderen en jongeren, door hen zélf aan het woord te laten. Ook is er een aanbod voor gescheiden ouders, zoals een online training, het boek ‘Aan alle gescheiden ouders’ en het forum waar ouders vragen kunnen stellen aan jongeren. Kinderen met gescheiden ouders maken hier volwassenen bewust van wat er in hun hoofd en hart omgaat door advies te geven vanuit hun eigen ervaringen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk