Olympische Spelen naar Nieuwegein?

Het is 8 februari 1984 en Nieuwegein speelt met de olympische gedachten. Althans, in pakketje Koot & Bie. Het ging over mediageile burgervaders. Maandag 27 maart jl. overleed Wim de Bie (1939) op 83-jarige leeftijd. De Bie kampte al jaren met ernstige gezondheidsklachten. Tijd om hem te eren en dat doen we natuurlijk met bovenstaand interview met burgemeester van der Stok van Nieuwegein.

Van Kooten en De Bie was een cabaretduo dat bestond uit Kees van Kooten en Wim de Bie en dat vooral bekend is geworden door hun televisieprogramma’s.

Dit duo werkte al jaren samen voor de VARA, voor ze bij de VPRO gingen werken: eerst bij de radio (onder andere als De Klisjeemannetjes, 1963) en later bij de televisie. Ze werkten van 1969 tot 1972 mee aan het tv-programma Hadimassa. Van 1972 tot 1974 aan het VPRO-tv-programma Het Gat van Nederland.

In 1974 begonnen ze met het Simplisties Verbond, waarvan de mattenklopper het symbool werd. In 1980 veranderden ze de titel van hun programma in Koot en Bie, als persiflage op en in navolging van Gerard van het Reve, die zijn naam modieus gecomprimeerd had tot “Reve”, om deze een jaar later alweer te veranderen in Van Kooten en De Bie.

Van 1988-1998 verzorgden ze in het winterseizoen een uitzending op de zondagavond, onder de noemer Keek op de week en daarna achtereenvolgens de titel “Krasse Knarren”, “In bed met Van Kooten en De Bie”, “Deksel van de Desk” en tot slot weer “Van Kooten en De Bie”. Toch bleef een groot deel van het publiek het programma Koot en Bie noemen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk