Nieuwegeinse Sari van Veenendaal genomineerd voor de ‘Gouden Bal’

De Nieuwegeinse Sari van Veenendaal is genomineerd voor de Gouden Bal voor beste speler van 2019. Van Veenendaal is één van de acht Nederlanders op de prestigieuze lijst.

De Gouden Bal (of eigenlijk Ballon d’Or) is een verkiezing van tijdschrift France Football. Elk jaar kiest de redactie dertig mannen en twintig vrouwen, waarna voetbaljournalisten uit verschillende landen mogen stemmen.

De Gouden Bal werd in 1956 geïntroduceerd en is de oudste van alle voetbalverkiezingen. De FIFA ging na 2009 een samenwerking aan met het tijdschrift, maar lang duurde die samenwerking niet. In 2015 organiseerde de FIFA weer haar eigen jaarlijkse verkiezing.

Sari van Veenendaal werd vorige maand al Keepster van het Jaar, op het gala van wereldvoetbalbond FIFA. Zij bereikte afgelopen zomer met de Oranjevrouwen de finale van het WK in Frankrijk.

De Gouden Bal ging zeven keer naar een Nederlandse man. Johan Cruijff (1971, 1973 en 1974) en Marco van Basten (1988, 1989 en 1992) wonnen beiden drie keer. Ruud Gullit was in 1987 de beste. Vorig jaar ontving de Kroaat Luka Modric de Gouden Bal.

Zal de Nieuwegeinse Sari van Veenendaal de eerste Nederlandse vrouw worden die deze prestigieuze prijs mee naar huis neem? Op maandag 2 december zullen we het weten want dan wordt de Gouden Bal uitgereikt in Parijs.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk