Nieuwegeinse Literatuurprijs 2011

Afgelopen donderdag 26 januari vond de uitreiking van de Nieuwegeinse Literatuurprijs 2011 plaats in de nieuwe vestiging van de bibliotheek op de tweede verdieping in het Stadshuis. Een zaal vol belangstellenden en genomineerden wachtte vol spanning de uitslag af. De avond begon met de tien genomineerden voor proza, die ieder een passage uit hun verhaal voorlazen. Bij de proza ging de aanmoedigingsprijs naar Anaïd Haen met het verhaal Bevrijding. De lezer werd meegenomen in een dreiging die geleidelijk toeneemt, aldus het juryrapport. De eervolle vermelding ging naar Vaders van Anneke Wasscher.

Mels Dees werd de winnaar met Nocturne. Hoeveel schrijvers zijn in staat om bij intens drama hun pen juist kurkdroog te houden, waardoor het contrast des te sterker tot uitdrukking komt? Volgens de jury was Mels Dees daar uitstekend in geslaagd met zijn verhaal waarin hij met een gevoelig onderwerp komt en erin slaagt om het klein te houden, met uitstekend gedoseerde emoties.

De aanmoedigingsprijs voor de poëzie ging naar Anke Labrie met het gedicht Chapelle du Rosaire. De dichteres gebruikt een kunstvorm om een andere kunstvorm te omschrijven, zonder de exacte afbeelding weer te geven, waardoor de lezer uitgenodigd wordt om het met eigen ogen te gaan aanschouwen. Ger Geul kreeg de eervolle vermelding met ‘De polder.’

De winnaar werd de Belg Rik Dereeper (foto) met ‘Reis.’ Het beschrijven van een reis, door te benoemen wat het niet is, waarbij de reis dubbel interpreteerbaar is, zowel letterlijk als figuurlijk. De onthutsende eindregel, die de aanvankelijk opgeroepen gedachten doet kantelen gaf de doorslag bij de jury.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk