Nieuwegeins College Kiest, niet U !!

Algemene “Voorbeschouwingen”

Over twee weken is het Narrenbal. Het College zal in de Begrotingsvergadering op 11/11 aan de Raad zowel de vaststelling vragen van de Begroting 2005 als van de keuzenota “Nieuwegein Kiest”. De financiële weergave van deze keuzenota is als stelpost meegenomen in het meerjarenperspectief. In de afgelopen Raadscommissie ABZ vond alvast een voorproefje van de Algemene Beschouwingen plaats. Hoewel sommige fracties hun kruit nog droog hielden, kon het College toch enige schoten voor de boeg waarnemen. Wij hebben alvast meegevuurd.

Verloren momenten!!

D66 is wederom niet blij met deze Begroting en Keuzenota, die wij als een integraal stuk beschouwen. Meerdere malen hebben wij reeds gesteld dat het hier om een bezuinigingsoperatie gaat, waar achteraf een beleid wordt aangeplakt. Dat het de komende jaren financieel moeilijk wordt, is ook ons duidelijk. En nogmaals D66 staat voor “gezond financieel beleid”; dwz. een sluitende meerjarenraming. Daarnaast moet echter regelmatig met de nodige creativiteit naar de taken en verantwoordelijkheden van de lokale overheid worden gekeken. Vaak hebben wij om kerntakendiscussies gevraagd, die gevoerd moeten worden in tijden, dat de broekriem niet klemt. Helaas vinden deze discussies dan juist niet plaats, zodat zij nu met het mes op de keel worden gevoerd.

Verpakken of verstoppen?

Het huidige College verpakt deze ombuigingsoperatie/bezuinigingsoperatie in de metafoor van de zich terugtrekkende overheid. Het rollenspel verandert; de lokale overheid wil slechts controleren en faciliteren en daarbij de samenleving haar eigen verantwoordelijkheid laten nemen. Zij wil dit vorm gaan geven door taken (al dan niet met voldoende budget) over te dragen aan de burgers en hun eigen instellingen en clubs. De consequenties hiervan is dat de huidige solidair gedragen kosten nu opgebracht moeten gaan worden door de gebruikers alleen.

Op zich is deze gedachte niet zo vreemd, indien de samenleving daar rijp voor is. Het is te vergelijken met het loslaten van kinderen door hun ouders; hup, op eigen benen staan, voor raad en advies kan je langskomen, maar onze portemonnaie houden wij dicht! Hierbij wordt echter wel een afgerond opvoedingsproces verondersteld, plus een overgangstijd; het zogenaamde puberen. Dit laatste wordt de Nieuwegeinse samenleving door het College niet gegund. SWN, de Kom, Bibliotheek, Sportraad etc. worden verzocht in te leveren, terwijl de vorige bezuiniging nauwelijks is doorgewerkt. Vrijwilligers moeten taken over gaan nemen van professionals, terwijl de maatschappij volgens het Sociaal Panbureau juist individualiseert en de vrijwilliger een schaars artikel wordt. Leest het College geen kranten??

Penny wise, pound-foolish!!

In haar haast om te bezuinigen verliest het College ook de consistentie uit het oog. Zij wilt de wijknetwerken versterken om taken van haar over te nemen, maar zij bezuinigt op de politiesurveillant, waarbij de politie aangeeft, dat dit ten koste gaat van de effectiviteit van de wijkagent, die lid is van het wijknetwerk. Het College bezuinigt op de SWN, die ook een zeer belangrijke rol speelt in het wijknetwerk. Dit heet “Penny wise, pound-foolish!!”

Sociale desinvestering!

Het College maakt volgens D66 de verkeerde keuzes. Zij laat ook Nieuwegein niet kiezen. Zij desinvesteert in de zorgtaken van de overheid. Zij tornt aan de mazen van het sociale vangnet. Opvoeding van de burger vindt eerst thuis plaats. Als dat niet lukt signaleert de school en verwijst door naar ondersteunende instellingen. Als de burger ook door dat net valt, kan wellicht het buurthuis, de voetbalclub etc. en de wijkagent nog corrigeren, alvorens justitie aan bod komt. Dan komt men aan het einde van de trechter. Om te voorkomen dat sommige jonge burgers van onze samenleving afglijden naar het gaatje van de trechter moet de maatschappij juist investeren in de maatschappelijke voorhoeder. Dit kost geld, maar deze maatschappelijke investering zal zijn geld opbrengen. Zou de Nieuwegeinse burger hiervoor willen kiezen.

Alternatief begroten!!

In de huidige begroting zit volgens D66 bijna € 500.000,- structurele ruimte. € 287.000,- aan begrotingsruimte; vervolgens € 100.000,- aan mindere dotering aan voorzieningen en tenslotte € 100.000,- ruimte aan extra verhoging van de OZB met 0,75 %. Deze bedragen wil D66 inzetten om te investeren in de menselijke maat van de Nieuwegeinse samenleving. Onlosmakelijk verbonden aan onze visie van een “Bruisende Stad”.

Hans Reusch

Fractievoorzitter D66 Nieuwegein

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk