Nieuwegein wil samen met andere steden, structureel geld voor kwetsbare wijken

De burgemeesters van vijftien steden, waaronder Nieuwegein, roepen het Rijk op om structureel geld in achterstandswijken te investeren. Zo wil burgemeester Frans Backhuijs uit Nieuwegein meer geld voor de wijken Batau, Jutphaas-Wijkersloot en Fokkesteeg-Merwestein om de leefbaarheid en veiligheid in deze relatief zwakkere wijken in zijn stad te verbeteren.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken vroeg onlangs de steden om te kijken welke extra investeringen nodig zijn, en nu ligt er een pleidooi van vijftien burgemeesters. Per jaar willen de burgemeesters 500 miljoen euro extra van het Rijk hebben, voor de komende vier jaar.

Momenteel is er al een samenwerking van de gemeentes Utrecht, Zeist, Amersfoort en en Nieuwegein met de provincie Utrecht om enkele wijken te helpen, de provincie Utrecht stelde daar twee jaar geleden 4,5 mijoen euro voor beschikbaar. In Nieuwegein ging het om het gebied rond het Muntplein en de Gebouwendrift.

Frans Backhuijs, burgemeester van Nieuwegein

Ook de handtekening van Frans Backhuijs, burgemeester van Nieuwegein staat onder het document dat ingediend is. Backhuijs: ”Het gaat bij ons onder andere om de wijken Batau, Jutphaas-Wijkersloot en Fokkesteeg-Merwestein. We hebben de problematiek op elkaar gelegd, op het gebied van onderwijs, van schulden, op het gebied van jeugd, en dan zien we dat deze wijken toch wat zwakker zijn dan de rest van Nieuwegein. Gemeentes werken eraan om het voor die mensen beter te maken, maar daarbij hebben we het Rijk hard nodig. En nu is er een kabinetsformatie, dus dit is het juiste moment om structureel geld te vragen.”

Nieuwegein heeft een aantal wijken die nu geel gekleurd zijn op de kaart en die moeten niet in het rood schieten. “We zien dat het een gebied is waar de leefbaarheid op het randje van voldoende/onvoldoende zit en dat er problematiek speelt, die het nodig maakt om die sociale opgave aan te pakken” aldus Backhuijs.

Nieuwegein is in tien tot twintig jaar uit de grond gestampt, met meer aandacht voor kwantiteit dan kwaliteit destijds. Woningen werden gebouwd voor mensen die ergens anders vandaan kwamen, voor jonge gezinnen uit Utrecht en mensen vanuit het hele land, zonder binding met hun nieuwe buurt. Al eerder heeft Nieuwegein er hard aan getrokken om dat te verbeteren en te werken aan een eigen community – met het Betere Buurtenproject bijvoorbeeld. Op 1 juli dit jaar bestaat Nieuwegein 50 jaar.

Maar met name Corona heeft ervoor gezorgd dat de kloof tussen de sterkere en de zwakkere wijken steeds groter wordt. Werkloosheid, criminaliteit, maar ook onderwijs staan bovenaan de lijst van investeringen. De burgemeesters geven aan dat de gemeentes zelf onvoldoende middelen hebben om de problemen op de lange termijn aan te pakken.

Met de oproep voor structureel meer geld voor de kwetsbare wijken in hun stad, benadrukken de burgemeesters vooral dat het kabinet overschrijdend moet zijn. Het ene kabinet zet in op de wijken, het andere kabinet haalt het geld weer terug. Woningcorporaties staan onder grote druk, moeten geld inleveren. ‘En dan merk je dat je soms met de ene hand geld geeft en met de ander het geld weer weghaalt. Dat moet anders, het is belangrijk om consistentie en een langjarig programma op te zetten met zoveel geld dat het verschil kan maken in de wijken. Een forse klap, in plaats van een druppel op een gloeiende plaat’ aldus de burgemeesters.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk