Katern

Film over samenwerking 16 Utrechtse gemeenten bij integratie vluchtelingen

Op 1 maart is een documentaire online over de regionale aanpak voor een versnelde integratie van vluchtelingen uitgekomen. Deze aanpak houdt in dat asielzoekers zoveel mogelijk rechtstreeks naar de gemeente verhuizen waar ze kunnen blijven. Daarnaast beginnen de asielzoekers vanaf het eerste moment van opvang, direct met de integratie. In de opvang starten ze al met opleiding, werk en taal. Vorig jaar zijn 16 gemeenten gestart met deze nieuwe aanpak. Daarover is een documentaire gemaakt onder de titel ‘De doorgaande lijn’.

Wethouder Hans Adriani: “Vluchtelingen die in Nederland komen wonen, willen zo snel mogelijk een normaal leven leiden. Meedoen aan de samenleving. Niets is zo frustrerend als wachten en niks doen. Ze willen net als jij en ik, een baan, een huis en een school voor hun kinderen. Deze nieuwe aanpak helpt vluchtelingen; dat ze sneller aan de slag kunnen en een vaste plek krijgen om te wonen.”

Documentaire
De film laat zien wat de Utrechtse aanpak betekent in de praktijk. Met inspirerende voorbeelden voor integratie en interviews met vluchtelingen en professionals. De film maakt duidelijk wat vernieuwend is aan deze aanpak. Deze film maakt deel uit van een project met meerdere documentaires die op 1 maart openbaar zijn gemaakt. Deze en de andere documentaires zijn hier te zien.

Regie bij gemeenten
In 2018 en de jaren daarna willen de gemeenten de nadruk leggen op het leren van de Nederlandse taal en zoveel mogelijk verkrijgen van betaald werk. De ervaring leert dat parallelle trajecten van taal en werk de beste mogelijkheden bieden om de integratie te bevorderen. Het nieuwe kabinet wil de regie op inburgering bij de gemeenten neerleggen, waardoor de gemeente juist deze geïntegreerde trajecten van taal en werk goed kunnen organiseren en inzetten. De 16 gemeenten willen de komende jaren hun samenwerking op integratie intensiveren en de regie op inburgering en het realiseren van betaald werk voor statushouders oppakken als belangrijkste prioriteit.

One thought on “Film over samenwerking 16 Utrechtse gemeenten bij integratie vluchtelingen

  1. john

    hoeveel nederlandse jongeren zijn er in nieuwegein werkeloos? wat wordt daarvoor gedaan?

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren