Nieuwegein voert lijst aan van meeste inwoners met diabetes in de provincie Utrecht

Diabetes komt vaker voor dan veel mensen denken. Volgens meest recente cijfers hebben momenteel bijna 70.000 Utrechters suikerziekte, wat neerkomt op 5,1% van alle inwoners binnen de provincie. Wel zijn er grote lokale verschillen. Zo gaat het in Nieuwegein zelfs om 7% van de inwoners. Dit en meer blijkt uit onderzoek dat Independer deed op basis van de meest recente Vektis data in aanloop naar Wereld Diabetes Dag op 14 november.

Naar verhouding wonen er in Utrecht minder diabetici dan elders in het land. De provincie Utrecht heeft zelfs het laagste percentage van heel Nederland. Ook onder Noord-Hollanders zijn er naar verhouding minder mensen met suikerziekte (5,4%). In Drenthe ligt het percentage juist het hoogst. Hier heeft 7,4% van de inwoners de diagnose diabetes gekregen.

In deze gemeenten wonen de meeste diabetici
Binnen de provincie Utrecht zijn er grote lokale verschillen. Volgens meest recente cijfers wonen de meeste mensen met diabetes in Nieuwegein. In deze gemeente heeft 7% van de inwoners suikerziekte. Ook in Veenendaal ligt het percentage veel hoger dan elders in de provincie.

De top 5 Utrechtse gemeenten met naar verhouding de meeste diabetici:

•  Nieuwegein: 7% van de inwoners heeft diabetes
•  Veenendaal: 6,2% van de inwoners heeft diabetes
•  Wijk bij Duurstede: 6,2% van de inwoners heeft diabetes
•  IJsselstein: 6,1% van de inwoners heeft diabetes
•  Rhenen: 6,1% van de inwoners heeft diabetes.

In Woudenberg ligt het percentage juist het laagst (3,9%).

Prijs medicatie stijgt voor diabetes type 2
De kosten voor diabetesmedicatie zijn de afgelopen jaren flink toegenomen. Zo betaalde iemand met diabetes type 2 vorig jaar gemiddeld € 93,06 en in 2018 was dit ‘slechts’ € 35,57. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van Zorginstituut Nederland. Dit komt neer op een stijging van 161,7%. De prijsstijging is gebaseerd op de 28 voorgeschreven medicijnen voor diabetes type 2.

Voor mensen met diabetes type 1 ziet dat beeld er anders uit. Zij hebben een behandeling met insuline nodig en de kosten voor dit injectiemiddel zijn over het algemeen juist in prijs afgenomen. De gemiddelde vergoeding voor alle typen insuline tezamen daalde per gebruiker met gemiddeld 14,13% tussen 2018 en 2022.

Kosten vallen onder het eigen risico
De medicijnen voor diabetes type 1 en type 2 worden vergoed door de basisverzekering. ‘Als je diabetes type 2 hebt, dan hoef je meestal geen insuline te spuiten, maar gebruik je in eerste instantie alleen medicijnen. Deze medicijnen worden vergoed, maar gaan helaas wel ten koste van je eigen risico. In sommige gevallen moet je voor de medicijnen ook een eigen bijdrage betalen, maar dat kan per verzekeraar verschillen. Let dus goed op de voorwaarden voordat je een verzekering vergelijkt of afsluit’, aldus Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen bij Independer.

De twee meest voorkomende vormen van diabetes zijn type 1 en type 2. Het grote verschil is dat type 1 aangeboren is en type 2 dat meestal niet is. Type 2 kan aan de genen liggen maar kan ook te maken hebben met de leefstijl. In Nederland zijn er ruim 1,1 miljoen mensen met diabetes, 90% hiervan heeft diabetes type 2.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk