Toen & Nu: ‘Het oude postkantoor aan de Dorpsstraat in Vreeswijk’

‘Op de kaart zien we het postkantoor aan de Dorpsstraat in Vreeswijk omstreeks 1900. Het uit 1873 daterende huis, rechts, is gebouwd voor de plaatselijke geneesheer, Dr. A.H. Teljer. Zijn vader, G.J. Teljer, had in dezelfde periode een artsenpraktijk in de gemeente Jutphaas. Ruim tien jaar na de bouw wordt het pand ingericht als post- en telegraafkantoor. In 1959 wordt door C. Visser in deze behuizing een radio- en televisiezaak geopend.’ aldus de Historische Kring Nieuwegein bij de foto van Toen voor deze week.

Martin Reijmerink ging eens op dezelfde plek kijken en maakte een zelfde foto voor de rubriek ‘Toen en Nu.’ Wekelijks bezoeken wij een lokatie en speuren we naar dat ene plekje op een oude foto of ansichtkaart om te zoeken wat er veranderd is. Heeft u een oude foto met een verhaal mail hem gerust aan ons. Wij kijken dan hoe het nu is.

Een ansichtkaart uit 1904. ‘Op de kaart zien we het postkantoor aan de Dorpsstraat in Vreeswijk omstreeks 1900. Het uit 1873 daterende huis, rechts, is gebouwd voor de plaatselijke geneesheer, Dr. A.H. Teljer. Zijn vader, G.J. Teljer, had in dezelfde periode een artsenpraktijk in de gemeente Jutphaas. Ruim tien jaar na de bouw wordt het pand ingericht als post- en telegraafkantoor. In 1959 wordt door C. Visser in deze behuizing een radio- en televisiezaak geopend. Rechts van het postkantoor zien we de woning waar Vreeswijks burgemeester, Jhr. R.M. van den Berg van Saparoea heeft gewoond’ aldus de Historische Kring Nieuwegein bij de foto van Toen deze week.

Op de ansichtkaart lees ik: ‘Ik was kwart voor negen thuis. Hier is het postkantoor van Vreeswijk en Vianen. Je ziet hoe Vianen er zon beetje uitziet. Verder de hartelijke groeten van….’ De naam kan ik niet lezen maar weet wel zeker dat het Toen niet Vianen was en Nu ook niet. Toen wel Vreeswijk en Nu Nieuwegein.

Momenteel, ten tijde van dit schrijven, bestaat de Barbarakerk 100 jaar, op de foto van Toen zien we geen kerk, die stond Toen nog daar waar Nu zo ongeveer het zalencomplex Sint Jan zit. Nu zien we de kerktorens mooi gerestaureerd in het midden staan. Het huis rechts heeft er een trappetje bij gekregen aan de zijkant maar is verder nog precies hetzelfde. Jammer Nu, zo een uitbouw aan zon mooi statig pand, Toen.

One thought on “Toen & Nu: ‘Het oude postkantoor aan de Dorpsstraat in Vreeswijk’

  1. […] deel van de expositie is gewijd aan dr. G.J. Teljer en de cholera-epidemie van 1866, waarbij veel doden zijn gevallen. Hij is omstreeks 1823 in […]

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Koster+Schoenmode Galecop+Golf+120x90 Adverteren