Nieuwegein terrein van Rijksbouwmeesters

Nieuwegein bouwt en werkt hard aan een nieuwe binnenstad om een gezellige ontmoetingsplek voor jong en oud in het hart van de stad te creëren. Nergens in het land wordt een binnenstad zo onder handen genomen; er wordt een stadshuis (met ruimte voor een nieuwe bibliotheek, een maatschappelijk centrum en het CWI/UWV), een theatercomplex en kunstcentrum en een stadskwartier met woontorens en winkelruimte gebouwd. Daarnaast wordt het bestaande winkelcentrum Cityplaza ingrijpend gerenoveerd, de openbare ruimte opnieuw ontworpen en ingericht en een ondergrondse parkeergelegenheid met ruimte voor 650 parkeerplaatsen gebouwd.

Nieuwe steden kennen een zeer specifieke complexiteit in hun sociale en fysieke infrastructuur. Het verbinden van wonen, werken, winkelen en uitgaan met oog voor de sociale en maatschappelijke wensen, eist van de lokale overheden een goed doordacht en overwogen plan met kwaliteitsgaranties. In haar zoektocht naar kwaliteit heeft Nieuwegein gerenommeerde architecten gevraagd om vorm te geven aan de binnenstad.

Architect Frits van Dongen van Architekten Cie, verantwoordelijk voor het Stadstheater en de bovengronds parkeercomplex, is per 1 augustus tot Rijksbouwmeester benoemd. Het is voor de Architekten Cie. een grote uitdaging geweest om een spraakmakend ontwerp te maken en van een in principe onaantrekkelijk programma als een parkeergarage iets bijzonders te maken.De huidige Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol heeft haar handtekening gezet bij het renoveren van de markt en het creëren van een nieuwe open, veelzijdige en levendige winkelruimte, als verbinding tussen het bestaande en het in september nieuw te openen deel.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk