Nieuwegein tegen associatieverdrag Oekraïne

De stemmen zijn geteld in Nieuwegein. Met een opkomst percentage van 31,1% procent, zijn 32% van de stemmers voor en 67,3% tegen het associatieverdrag met de Oekraïne. Hiermee hebben de inwoners van Nieuwegein een signaal afgegeven dat Nederland niet ten koste van alles zaken moet doen met een uiterst corrupt land.

Nieuwegein heeft in de provincie Utrecht een van de laagste opkomstpercentages, alleen in Utrecht lag het lager, daar was de opkomst 30,8%. Landelijk ligt het percentage op 32,2%. Nee stemmers kregen landelijk 61,1% van de stemmen.

In de gemeente Nieuwegein zijn 47.663 inwoners opgeroepen te gaan stemmen over het associatieverdrag met Oekraïne. 14.819 inwoners hebben uiteindelijk een stem uitgebracht. Er zijn 99 blanco stemmen uitgebracht en 123 ongeldige stemmen.

De uiteindelijke beslissing ligt nu aan Den Haag. De benodigde 30% kiesgerechtigden zijn gehaald. Het referendum is een raadgevende volksraadpleging, waarbij de regering uiteindelijk beslist of het advies van de stemmers wordt overgenomen.

De gemeente Nieuwegein verstrekte tussentijds geen informatie over kiezersaantallen en opkomstpercentages. De Kiesraad kwam woensdagavond met een voorlopige, niet-officiële uitslag. De presentatie van de officiële uitslag volgt op dinsdag 12 april, in Nieuwspoort in Den Haag.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk