Nieuwegein stopt met het apart inzamelen van PMD

Nieuwegein stopt met het apart inzamelen van PMD (Plastic, Metaal/blik en Drankenkartons). Nu verzamelen nog veel inwoners het PMD, maar met ingang van 1 januari 2021 hoeft het niet meer. Vanaf die tijd gaat de combinatie van AVR en Attero het restafval nascheiden op PMD-afval.

Na een proef blijkt dat het achteraf scheiden beter is voor het milieu, omdat op die manier meer plastic kan worden teruggewonnen. Zo bleek dat er per inwoner 20 kilo PMD-afval uit het vuilnis werd gehaald, waar normaal 2 kilo per inwoner uit het afval werd gehaald als zij het zelf scheiden.

Ons restafval (de grijze container) bestaat voor een kwart (25%) uit echt restafval, driekwart (75%) bestaat uit grondstoffen. Die grondstoffen wil Nieuwegein beschikbaar maken voor recycling/hergebruik.

‘Er zit ook plastic in het restafval. Dat scheiden we nu in Nieuwegein zelf. Vanaf 2021 laten we het door machines doen omdat dat momenteel door vernieuwde technieken en nieuwe installaties bij de afvalverwerkers goed kan. Andere afvalstromen moeten nog wel zelf gescheiden worden omdat dit machinaal niet lukt’ aldus de gemeente.

Met ingang van 1 januari zullen de zakken met PMD-afval uit het straatbeeld verdwijnen en kan het Plastic, Metaal/blik en Drankenkartons weer gewoon in de grijze container.

4 thoughts on “Nieuwegein stopt met het apart inzamelen van PMD

 1. Carmelo

  En gaat Gemeente Nieuwegein de grijze bak in het vervolg wekelijks op laten halen?

  1. Nieuwegeiner

   Ligt eraan houe ander huishouden mee om gaat die echt al binnen week vol hebt is, dan doet er veel in. Hier wonen wij met 4 personen en red makkelijk 2 weken de Grijze kilo en scheiden deden haast nooit.

 2. Wesley

  Blij toe, al die zwervende weggewaaide zakken. Zit alleen grijs wel weer extra snel (te) vol, extra rit voor grijs?

  1. Nieuwegeiner

   Per huishoudende echt verschillende hoe ze met de grijze kilo doen, hier wonen wij met 4 personen 2 weken reed grijze kilo makkelijk vol te zijn, ander huishouden anders mee omgaan meer dingen in doen, met papier-karton kliko sommige al binnen maand vol zit, wij pas 2 maanden buiten zetten als vol zit

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk