Nieuwegein op vierde plek op provinciale lijst ‘doorrijden na ongeval’

In de provincie Utrecht rijden wekelijks minstens 103 weggebruikers weg na een ongeval. In totaal werd vorig jaar 5.360 keer een proces-verbaal opgemaakt voor dit strafbare misdrijf. Vooral in de Domstad zijn veel wegrijders. Dit concludeert Independer.nl op basis van politiecijfers en data van het Waarborgfonds.

Een schutting omver rijden, tegen een geparkeerde auto aan botsen of een andere verkeersdeelnemer aanrijden: bestuurders die blik- of letselschade veroorzaken moeten zich altijd melden bij de benadeelde. Ondanks dat wegrijden strafbaar is, ging het vorig jaar vaak mis in Utrecht. Nieuwegein staat in onze provincie op een vierde plek en landelijk op plek 56. Er was binnen de provincie zelfs een lichte stijging van 3,7% ten opzichte van 2021.

In deze gemeenten de meeste misdrijven

  • Utrecht (stad): 1.660 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  • Amersfoort: 470 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  • Woerden: 410 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  • Nieuwegein: 320 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk (was in 2021: 315)
  • Vijfheerenlanden: 245 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  • Zeist: 235 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  • Stichtse Vecht: 225  aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  • Veenendaal: 210 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  • Houten: 185 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  • Utrechtse Heuvelrug: 160 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk

In de stad Utrecht werd het vaakst aangifte gedaan door slachtoffers, maar ook in Amersfoort ging het vaak mis. De top 10 gemeenten in Utrecht met de meeste wegrijders:

Minimaal 68 miljoen euro aan schade
“Als je slachtoffer bent van een doorrijder na een ongeluk, dan kun je aanspraak maken op het Waarborgfonds. Alle mensen met een autoverzekering betalen mee aan dit fonds. Hoe meer mensen er door rijden hoe meer de premie voor iedereen zal stijgen”, legt Menno Dijcks auto-expert van Independer uit. Wegrijders veroorzaken flink wat schade. In 2022 keerde het Waarborgfonds zo’n 68,1 miljoen euro uit aan slachtoffers. Het totale schadebedrag ligt waarschijnlijk nog een stuk hoger, omdat er lang niet altijd bewezen kan worden dat een ander motorvoertuig betrokken was bij de schade. Ook doen niet alle slachtoffers aangifte.

Doorrijden strafbaar
“Iemand die een aanrijding veroorzaakt, is wettelijk verplicht op de plaats van het ongeval te blijven tot de politie er is. Doet iemand dat niet, dan is die persoon strafbaar. Dit kan ook gevolgen hebben voor jouw autoverzekering, omdat de verzekeraar die kan opzeggen. Het afsluiten van een nieuwe polis wordt dan een stuk moeilijker”, legt Independer auto-expert Menno Dijcks uit. Op doorrijden staat een maximale gevangenisstraf van 3 maanden en een geldboete van ten hoogste 8100 euro. Ook kan iemand zijn rijbewijs voor maximaal vijf jaar kwijtraken.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk