Nieuwegein ligt financieel volledig op koers

De gemeente Nieuwegein ligt financieel op koers. Op woensdag 1 juni bespreekt de gemeenteraad de door het college van B&W gepresenteerde kadernota voor 2012, waarin een sluitend meerjarenperspectief is opgenomen. Gemeenten krijgen de komende tijd veel extra taken vanuit het Rijk, waarbij niet altijd de bestaande financiële middelen meekomen. De gevolgen hiervan zijn op dit moment niet met zekerheid vast te stellen. Ook zijn er nog andere onzekerheden, zoals de ontwikkeling van de hoogte van de rente.
De kadernota biedt dan ook een vooruitblik naar de gemeentelijke begroting voor 2012 op basis van de meest recente inschattingen. Hieruit blijkt dat de begroting de komende jaren ieder jaar sluitend is en er in 2013 en 2014 zelfs een positief resultaat wordt behaald. Het eventuele positieve resultaat is bedoeld om mogelijke gevolgen van de economische recessie op te vangen, danwel voor verbetering van de wijken in Nieuwegein.
In het hele land zijn de gevolgen van de economische recessie merkbaar. Vrijwel alle gemeenten hebben te maken met forse besparingsoperaties. Nieuwegein heeft het afgelopen jaar maatregelen getroffen in de ambtelijke organisatie die structureel ruim 2 miljoen euro opleveren. Op dit moment worden maatregelen in kaart gebracht om in 2013 te komen tot een structurele besparing van zo´n 4 miljoen euro op het takenpakket van de gemeente. Hierover zullen in het najaar beslissingen worden genomen door het college en de gemeenteraad, in samenspraak met inwoners en instellingen. De komende jaren zal de OZB niet worden verhoogd, in 2012 en 2013 zelfs niet met de inflatiecorrectie.
Wethouder van Financiën, Wouter Kolff: “Bij degelijk financieel beleid horen geen hoge belastingen, maar juiste keuzes. Die gaan we de komende maanden maken. De gemeentebelastingen worden niet verhoogd en behoren tot de laagste van de provincie.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk