Nieuwegein heeft derde afvalvrije school

Op de eerste schooldag gaven kinderen, leerkrachten en locatieleidster Madelon Torenstra van basisschool Het Vogelnest aan de Groenling in de wijk de Doorslag vandaag samen met wethouder duurzaamheid Marieke Schouten het startschot voor de afvalvrije school.

In de klaslokalen staan nu prullenbakken met drie vakken voor plastic (PMD), papier en restafval. Groeten-, fruit-,tuinafval (GFT) wordt op centrale plekken ingezameld. Naast verschillende minicontainers is een milieustraat op de school voor cartridges, stiften en batterijen. De school zamelt hierdoor grondstoffen in en heeft straks geen restafval meer.

De leerlingen van de Leerlingenraad zijn de ambassadeurs van de Afvalvrije School. Zij maakten voor het startmoment een presentatie over nut en noodzaak van afval scheiden. Vervolgens kreeg de leerlingenraad als eerste een duurzame waterfles overhandigd door de wethouder. Ook de overige circa 85 leerlingen kregen een eigen waterfles met het logo Afvalvrije school van de gemeente. Het Vogelnest is de derde afvalvrije school in Nieuwegein.

Wethouder Marieke Schouten: “Ik ben heel trots op Het Vogelnest. De broodtrommel en drinkfles gebruik je elke dag opnieuw. Hierdoor voorkom je afval zoals boterhamzakjes en petflessen. En door afval goed te scheiden, verzamelt de school grondstoffen die opnieuw gebruikt kunnen worden. Bovendien geldt hier ook: jong geleerd is oud gedaan. De leerlingen leren al op jonge leeftijd bewust te zijn van het milieu en wat we opnieuw kunnen gebruiken.” De afvalvrije school wordt mede ondersteund door gemeente Nieuwegein, RMN en milieueducatie Buitenwijs.

One thought on “Nieuwegein heeft derde afvalvrije school

 1. Conny van der Wal

  Top , weer een afvalvrije school.
  Ik hoop dat alle andere scholen snel volgen.
  De jeugd heeft de toekomst…Bewustwording creëren is altijd goed.
  Ook hoop ik dat scholen samen met de kinderen zwerfafval van straat, in uit het groen gaan opruimen.
  Lekker buiten en inbeweging zoveel mogelijk blikjes verzamelen, chipszakjes, (plastic)flesjes, Wickypakjes etc.
  Maak er een spel van, een wedstrijdje…
  Samen creatief aan de slag met afval,of zoals wij het vroeger op de opleidiging noemde: Kosteloos materiaal.
  Het valt mij op hoeveel zwerfafval naast de scholen, naast de schoolpleinen lange blijft liggen…
  Kleine moeite om daar iets mee te doen, lijkt mij..
  Gratis prikstokken , werk-handschoenen, stevige afvalzakken etc. af te halen bij de gemeentewerf…
  Hopelijk kunnen we met zijn allen, kleine en grote mensen de wereld schoner houden, suc6!!!

  Hoi Conny

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Koster+Schoenmode Galecop+Golf+120x90 Adverteren