Nieuwegein en de verloedering?

Het moest er natuurlijk van komen. Als raadsfracties hebben we de eerste brief binnen van een verontruste burger, die klaagt dat hij nu langzamerhand in een bed vol onkruid woont. Ik hoef niet in zijn straat te kijken om te weten dat hij waarschijnlijk gelijk heeft. Vanwege het streven naar besparingen is de gemeente minder actief bij het onderhoud van straten, pleinen en parken, om over de kleine plantsoentjes, het zogenaamde snippergroen maar niet te spreken. Dat doet de gemeente zo maar op eigen initiatief. Er is geen raadsbesluit aan vooraf gegaan en zoals veel vaker zijn er allerlei redenen die dan achteraf in de jaarverslagen vermeld worden. Zo blijven we dus ook binnen de grenzen van de geplande uitgaven en laten vaak een mooi saldo zien. Het gebeurt zo regelmatig dat de PvdA het met een knipoog als een systeem zag en er alvast een paar uitgaven mee wenste te financieren. Binnen de raad is dekking, dat wil zeggen dat er alleen maar dingen besloten en gedaan kunnen worden wanneer er geld voor is, een soort heilig goed. Vooral voor collegepartijen en zelfs Groen Links presteerde het verleden jaar om een initiatief voor in stand houden van een bepaalde steun aan sociaal zwakkeren af te schieten vanwege het gebrek aan die “sacro sainte” dekking.

Dat is overigens niet verkeerd op zich. Raadsleden hebben ook zo hun hobby’s en voor Sint Nicolaas spelen kan er ook een zijn. De financiën in de gaten houden is dus belangrijk. Je moet overigens wel goed rekenen. De huidige poging om geld te besparen lijkt de V.S.P. redelijk ondoordacht. Natuurlijk wilde gemeente graag dat de burgers zelf de handen uit de mouwen steken en ik zie dat mensen nu ook doen. Maar men doet dat toch voornamelijk voor de eigen deur, in de eigen straat. Maar Nieuwegein heeft gekozen voor heel veel groenvoorzieningen en een belangrijk deel betreft niet de bewoners van bepaalde huizen of bepaalde straten, maar betreffen gewoon gemeenschapsruimte. Die worden dus op dit moment zo te zien zwaar verwaarloosd. De vraag is of hier de besparing niet totaal improductief zal worden en veel meer geld gaat kosten dan het oplevert. Immers straatvuil en ruimte tussen stenen en asfalt ontvangen steeds meer onkruid dat de nijging heeft om een weg te zoeken en dus wortelt al dat groeisel steeds dieper, drukt bestrating omhoog, vult de ingangen van afvoerputten, overwoekert putdeksels en veroorzaakt een armetierig gezicht. Daarover kwamen bij de V.S.P. al voor de vakantie klachten binnen. Dat straks allemaal ongedaan maken, wat niet een standaardklus met de daarvoor bestaande hulpmiddelen is, wordt waarschijnlijk een kostbare aangelegenheid. En de vraag is wat het batig saldo van al die nieuwe beleid, of gebrek aan beleid, zal zijn.

Enige weken terug werd door het UN een artikel gepubliceerd waarin een onderzoek besproken werd over veiligheid en de effecten van veiligheid op de stad. Meer veiligheid maakte de huizen in Utrecht een hoop meer geld waard. Ik zeg bewust het bedrag niet omdat het waarschijnlijk behoorlijk arbitrair is. Het gaat mij hier ook meer om het principe. Wat geldt voor veiligheid geldt zeer waarschijnlijk eveneens voor onderhoud. Verloedering zou de burgers van onze stad wel eens veel meer kunnen kosten dan de besparing op onderhoud de gemeente oplevert. Alleen het geld hoeft niet direct op tafel gelegd te worden, wat bij onderhoud wel het geval is. Verloedering betalen we met de lagere opbrengsten van onze huizen en het afnemende woongenot. Mensen verlaten de stad en je raakt als gemeenschap misschien in een negatieve spiraal. Waar die eindigt moeten we maar afwachten.

Nieuwegein is een groot succes. Een prima stad die je moet ontdekken en doorkruisen om te begrijpen hoe het opgezet is en waar de charme ligt. Groen, water, ruimte, sluipweggetjes, leuke hoekjes, prachtige plekken. Dat is niet een ontwikkeling van vlak na de oorlog die nu al weer gesloopt moet worden. Hier zit kwaliteit in. Die stad moet je goed onderhouden en bijhouden. Dat mag ook wat kosten. Alleen moet je de mensen wel uitleggen waarmee we bezig zijn en waarom het nu zo moet. “Nieuwegein kiest” was bedoeld om de mensen te laten kiezen. Dat is wat anders dan stilzwijgend onderhoud te verminderen, er dus een rommeltje van te maken en te kijken waar het schip strand! En achteraf de extra rekeningen betalen. Waar hebben we dat toch eerder gezien?

Wilt u reageren, voor of tegen, dan zien wij uw reacties met interesse tegemoet

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk