Nieuwe aanwinst bij Museumwerf Vreeswijk

De historische haven langs de Prins Hendriklaan in Vreeswijk heeft er weer een prachtig schip bij. Het is het bolschip Alida, van Heidi Calot en Marco Scholten.
Na het vertrek van de schepen Theodora en Vriendschap, kwamen plekken vrij in de museumhaven van Museumwerf Vreeswijk. Gegadigden meldden zich aan waaruit is gekozen door de Schouwcommissie. De keuze viel o.a. op de Alida, zodat Marco en Heidi meteen ook nieuwe inwoners van Vreeswijk zijn geworden. De Alida lag hiervoor in de Museumhaven van Zutphen.

De Alida is een vriendelijk ogend scheepje, gebouwd in 1916 bij de Veendamse scheepswerf Gebroeders Grol, in opdracht van Bert Koekoek. Koekoek moest hiervoor fl. 2.200,00 betalen. Het schip is 21,5 m. lang en 4,34m. breed. De mast is flink: 15 1/2 meter, waaraan ouderwetse katoenen zeilen worden aangeslagen. Het totale zeiloppervlakte bedraagt 100m2. Opvallend is de typische roodgeblokte broekschoorsteen met een halfronde uitsparing waarin de gestreken mast wordt gelegd. Een verborgen schat is de oude schildering op de binnenkant van het vooronderluik. Hierop is nog redelijk goed een afbeelding van het schip zichtbaar. Zulke schilderingen waren vroeger wel gebruikelijk.

Bolschepen behoren tot de familie van de tjalken. Zij zijn daarvan een eenvoudiger en dus goedkopere uitvoering. Het zijn typisch Groningse schepen, gebouwd voor de smalle ondiepe kanalen in de veenwinningsgebieden. Alida voer in haar werkzame leven dan ook vaak in het noordoosten van ons land. Daar vervoerde zij, naast turf, ook andere ladingen uit die streek zoals bieten, stro, aardappelen, pulp en wellicht ook mest.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk