Nacht van de Nacht 2015

Op 24 oktober 2015 is het weer tijd voor de Nacht van de Nacht; een nacht die in het teken staat van het donker en daarmee aandacht vraagt voor de lichtvervuiling in ons land. De Nacht van de Nacht wordt jaarlijks georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties. Ook in 2012 en 2011 schreven we al over dit evenement. Het vindt dit jaar alweer voor de 11e keer plaats.

Lichtvervuiling
De Nacht van de Nacht wordt georganiseerd om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en de nadelige gevolgen die de overvloed aan licht heeft op onder meer het milieu. Veel verlichting is inefficiënt en kost daardoor niet alleen extra geld, maar verbruikt ook onnodig veel energie. Die energie komt weer van fossiele brandstoffen, waardoor meer kooldioxide wordt uitgestoten. Bovendien kan licht de leefomgeving van dieren op een directe manier beïnvloeden. Veel dieren zijn gewend om in het donker actief te zijn. Wanneer hun leefgebied ineens verlicht wordt, vallen ze mogelijk sneller ten prooi aan een ander dier of kunnen ze zelf minder goed jagen. Tenslotte zijn er nog de ethische en esthetische bezwaren. Volgens de Nacht van de Nacht is nachtelijk duister “een esthetisch waardevol bezit, dat niet zomaar mag worden opgeofferd aan verloren licht.”

Activiteiten
Tijdens de Nacht van de Nacht worden er allerlei activiteiten georganiseerd. In natuurgebied Amelisweerd bij Utrecht kun je deelnemen aan een avontuurlijke kanotocht in het donker. Een andere activiteit die in de buurt van Nieuwegein wordt georganiseerd is de nachtelijke rondleiding door Fort Vechten in Bunnik. Fort Vechten sluit normaal om 17.00 uur, maar tijdens de Nacht van de Nacht kunnen bezoekers het fort eens in het donker ervaren. De rondleiding eindigt in een ruimte waar normaal vleermuizen verblijven. Hier zal cabaretier Vincent Bijlo een verhaal vertellen. Hij is, net als Govert Schilling en Ingmar Heijtze, één van de ambassadeurs van de Nacht van de Nacht.

Ook in de rest van het land is er van alles te doen. Op de Terschellinger Boschplaat vindt een huifkartocht plaats met sterrenkundige Adrie van Warmenhoven, er worden boottochten georganiseerd in de Biesbosch en op de Waddenzee en dineren bij kaarslicht kan in Veghel en Zeddam. Verder zijn er veel nachtelijke wandeltochten waar je aan deel kunt nemen en leent zo´n nacht zich natuurlijk uitstekend voor sterrenkijken. Naast de activiteiten die al op het programma staan, kun je ook zelf een activiteit organiseren. Voor iedereen die dat overweegt te doen, is er een ´Inspiratiegids voor duistere activiteiten´ ontwikkeld.

Fotograferen in het donker
Eén van de ideeën in de inspiratiegids is fotograferen in het donker. Voor wie gewend is bij daglicht te fotograferen, is dit een interessante uitdaging. Je kunt experimenteren met belichting, ISO-waarden, kleurtemperatuur en sluitertijden. Nodig een ervaren fotograaf uit en ga met een groepje op pad. Om het extra leuk te maken, kunnen jullie na de tijd met elkaar de gemaakte foto´s bespreken. Heb je een heel bijzondere foto gemaakt? Laat hem dan afdrukken op bijvoorbeeld canvas of aluminium (zoals je in deze webshop kunt doen), zodat je een mooie herinnering overhoudt aan deze nacht.

Licht uit bij
Een ander initiatief van de Nacht van de Nacht is ´Licht uit bij`. In veel kantoren en winkels is de verlichting ´s nachts nog aan, terwijl er niemand aanwezig is. Bedrijven en organisaties kunnen hun bijdrage leveren aan de Nacht door de verlichting uit te laten. Dit kunnen ze dan doorgeven op de website van het evenement, waar alle deelnemers in kaart zijn gebracht. Ook het kantoor van De Digitale Stad Nieuwegein zal in de nacht van 24 oktober volledig donker zijn.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Koster+Schoenmode Galecop+Golf+120x90 Adverteren