‘Moordenaar Sybine Jansons (13) nog niet klaar met tbs’

De moordenaar van Sybine Jansons uit Maarn mag nog niet terugkeren in de maatschappij. Zijn behandelaars en de Officier van Justitie (OvJ) vinden dat de tbs-behandeling Martin C. niet is afgerond. Martin C. woonde in de wijk Galecop in  Nieuwegein werd in 2002 veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor het ombrengen van het 13-jarige Sybine Janson uit Maarn.

Jansons verdween in 1999 toen ze van het Revius Lyceum in Doorn onderweg was naar huis. Ze werd dood gevonden in de Grote Heycop, een vaart vlakbij Portengense Brug nabij Kockengen. Buschauffeur Martin C. werd later veroordeeld en pleegde eerder al een serie gewelddadige verkrachtingen waarvoor hij 9 jaar heeft vastgezeten. Martin C. werd uiteindelijk aangehouden en veroordeeld, mede op basis van DNA.

De rechter heeft zich de afgelopen jaren meermaals gebogen over de vraag of C. klaar is met zijn tbs. Maar volgens de Officier van Justitie is de tijd nog altijd niet rijp. De kans op herhaling van strafbare feiten is zeer groot. In 2015 bleek al uit rapportages van de tbs-kliniek waar de nu 56-jarige Nieuwegeiner verblijft blijkt dat hij nauwelijks vooruit gaat door de behandelingen. Dat was ook in 2017 het geval. Martin C. wordt beschouwd als één van de gevaarlijkste criminelen van ons land en werd in de kliniek ook betrapt met porno.

Volgens de behandelaars werkt C. goed mee aan zijn tbs, maar is er nog weinig vordering te merken. Wel mocht hij onlangs begeleid op verlof.

De vraag is nu of de tbs met één of twee jaar verlengd wordt. De OvJ wil twee jaar, de advocaat van C. (Hans Anker) pleit voor één jaar. Over twee weken doet de rechter uitspraak in de zaak.

 

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Koster+Schoenmode Galecop+Golf+120x90 Adverteren