Mogelijk moordwapen gevonden op Richard Houtveen in De Doorslag

De politie heeft in De Doorslag achter het Stadshuis in de binnenstad van Nieuwegein een steekwapen gevonden. Het is zeer waarschijnlijk het wapen waarmee Richard Houtveen in 2010 om het leven werd gebracht. De steekpartij vond toen plaats tegenover het politiebureau aan de Schakelstede. In november 2010 werd ook al gezocht naar het wapen. Dat was toen ter hoogte van de Zuidstede viaduct.

Afgelopen juli organiseerde de politie een grote zoektocht in het water bij de Zuidstedeweg. Ze doorzochten het water met magneten. Destijds wilde de politie alleen zeggen dat het onderzoek plaatsvond in verband met de moord op Richard Houtveen. De zaak werd heropend omdat er nieuwe aanwijzingen waren binnengekomen.

NIEUWEGEIN – Dinsdagmorgen 23 juli is de politie een onderzoek gestart in een kanaal aan de Zuidstedeweg in Nieuwegein. Het onderzoek wordt gedaan na aanleiding van nieuwe informatie rond de moord op Richard Houtveen. De politie doet onderzoek met een boot, waarnaar de politie op zoek is wilt men niet zeggen.

Messteek in het hart fataal
De 25-jarige Nieuwegeiner werd negen jaar geleden doodgestoken na de verloren WK-finale tussen Nederland en Spanje, die op een groot scherm bij Cityplaza werd uitgezonden. Een messteek in zijn hart werd hem fataal. Jarenlang ging de politie uit van het scenario dat Richard ’toevallig’ slachtoffer was van een spontane ruzie op straat. Maar begin dit jaar vertelde de politie ook uit te gaan van het idee dat de dader het ‘heel specifiek en doelgericht’ op Richard had voorzien.

Wat de vondst van het steekwapen precies betekent voor het verdere verloop in de zaak, is nog onduidelijk. De politie wil alleen kwijt dat het onderzoek nog altijd ‘in volle gang’ is.

Naast het steekwapen zijn ook andere voorwerpen gevonden in het kanaal. Die worden onderzocht en ‘veiliggesteld’, aldus de politie. Welke voorwerpen dat precies zijn, is niet bekend.

Richard Houtveen

GOUDEN TIP
De politie heeft inmiddels een beloning van 20.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip. Niet lang na de dodelijke steekpartij werd een 33-jarige verdachte aangehouden, maar hij kwam later weer vrij vanwege een gebrek aan bewijs.

De politie hoopt dat negen jaar na dato alsnog iemand opstaat met extra informatie over de zaak-Richard Houtveen. “Negen jaar is een heel lange periode”, zegt politiewoordvoerder De Wit. “Omstandigheden in je leven kunnen veranderen. Ook persoonlijke omstandigheden die het destijds misschien heel moeilijk maakten om met ons te praten, kunnen nu heel anders liggen.”

Mensen met info kunnen de politie bellen op 0800-6070, of anoniem op 0800-7000. Bureau Hengeveld, het opsporingsprogramma van RTV Utrecht, besteedt morgen ook uitgebreid aandacht aan de zaak.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren