Minestronesoep met polenta-olijfoliebrood

Deze minestronesoep kun je net zo gevuld maken als je wilt en kan daardoor als voor- of hoofdgerecht worden gegeten. Het is het lekkerst met het brood net uit de broodbakmachine, maar als je daar geen tijd voor hebt bak je het brood gewoon eerder. Voor 4 personen (soep)
1 ui
1 teentje knoflook
3 eetlepels olijfolie
klein blikje tomatenpuree
2 vleestomaten
250 gr boerensoepgroenten (of zelf verse groenten snijden)
2 blokjes tuinkruidenbouillon
50 gr pasta (bv. macaroni, penne of fusilli) of restje gare pasta
klein potje witte bonen (in tomatensaus)
½ theelepel paprikapoeder
½ theelepel kerriepoeder
1 mespunt chilipoeder
snufje gemalen koriander, tijm, rozemarijn
peper en zout
2 eetlepels verse peterselie Voor het brood:
400 g bloem
50 g grove polenta (maïsmeel) te koop bij o.a. de Toko
2 ¾ dl water
2 eetlepels olijfolie extra vierge
snufje zout
1 theelepel witte basterdsuiker
2 eetlepels poedermelk
1 ½ theelepel instantgist Extra: broodbakmachine Maak eerst het brood (dit duurt zo’n 3 uur in de machine).
Meng bloem en polenta door elkaar.
Schenk water en olijfolie in de vorm van de broodbak-machine en dek het af met de helft van het bloemmengsel.
Strooi er zout, suiker en de poedermelk over en dek af met de rest van het bloemmengsel.
Strooi hier de gist op.
Zet de vorm in de broodbak-machine en stel deze in op witbrood.
Als het brood klaar is, het 10 minuten laten afkoelen en dan uit de vorm schudden.
Laat het nog even staan voor het gesneden wordt. Maak ondertussen de soep (dit duurt ca. 30 minuten, stem het af op de baktijd van het brood).
Bij gebruik van verse soepgroenten (bv. prei, wortel, paprika, bleekselderij, bloemkool, broccoli, boontjes e.d. )deze eerst wassen en snijden.
Was de tomaten en snij ze in kleine stukjes.
Was de peterselie en hak of knip deze fijn.
De ui en de knoflook pellen en snipperen.
Verhit in een grote (soep)pan de olijfolie en fruit de ui met de knoflook ca. 2 minuten.
Voeg de tomatenpuree toe en bak deze op een laag vuur ca. 3 minuten mee.
Doe de tomaten en de soepgroenten bij het uienmengsel en laat ca. 5 minuten op een laag vuur meebakken.
Kook ondertussen 750 ml water en voeg dit met de bouillonblokjes toe.
Goed doorroeren en de soep aan de kook brengen.
Voeg de pasta toe en laat deze op een niet te hoog vuur gaar worden.
Bij gebruik van een restje gare pasta slechts enkele minuten doorwarmen.
Voeg de bonen toe en roer ze door de soep.
Maak de soep op smaak met de kruiden en specerijen en strooi er als laatste de peterselie over. Vegetarisch hoofdgerecht of voorgerecht Tip
In plaats van pasta kan ook rijst in de soep gebruikt worden. Weetje
Minestrone is een wat dikkere groentesoep. Minestra is Italiaans voor soep en Minestrone is daar het vergrootwoord van.
Er bestaat geen standaardrecept voor deze soep omdat hij bereidt wordt met de groenten die in een bepaald seizoen voorhanden zijn. Hij wordt zelfs vaak gemaakt met de groenterestjes die van andere gerechten over zijn. Een kliekjessoep dus.
Zou dat de Britse rockgroep 10CC geïnspireerd hebben om hun in 1975 uitgebrachte single “Life is a minestrone” te schrijven? Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk