Meerwal 9-23 wordt eindelijk verbouwd tot appartementen voor starters en doorstromers

Het college van B&W heeft groen licht gegeven om de kantoorpanden aan de Meerwal in de wijk Merwestein om te laten bouwen tot koopappartementen. De panden staan al bijna 10 jaar leeg maar binnen afzienbare tijd moeten er aan de Meerwal 9-23 bijna 50 koopappartementen komen. Wanneer de transformatie begint is nog onbekend.

De gemeente Nieuwegein stimuleert en ondersteunt de omvorming van leegstaande kantoren naar andere functies. Er wordt al sinds 2015 geprobeerd de leegstaande kantoren aan de Meerwal 9-23 om te bouwen tot woonappartementen. Die plannen kwamen nooit van de grond omdat de vergunningsprocedures steeds strandden. Dat gebeurde ‘op Bibob-grond’, een bestuursrechtelijk instrument. Deze wordt ingezet als er bijvoorbeeld een ernstig gevaar dreigt dat bijvoorbeeld een vergunning zal worden misbruikt. Hierdoor kan de bevoegde overheidsinstantie de aanvraag weigeren of de afgegeven vergunning intrekken.

Positieve grondhouding
Het college heeft een positieve grondhouding aangenomen over het initiatief om de twee leegstaande kantoorpanden aan de Meerwal te transformeren. Daarvoor moet worden afgeweken van het geldende bestemmingsplan. De kosten die de gemeente maakt ten behoeve van deze ontwikkeling worden via een anterieure overeenkomst verhaald op de initiatiefnemer. Beide partijen hebben de intentie om de grondverkaveling rondom de twee panden te wijzigen t.b.v. een betere inrichting van de buitenruimte rondom de panden. Daarvoor wordt later een overeenkomst gesloten.

De initiatiefnemer gaat het plan nu verder uitwerken en een omgevingsvergunning aanvragen. Dit bouwplan valt niet onder de ‘pas op de plaats’ omdat het college in 2016 al een eerste besluit heeft genomen over de mogelijkheden voor woningbouw op deze locatie. De panden staan al geruime tijd leeg. Met het bouwplan wordt verdere verloedering tegengegaan.

Eerder samenwerkingen in het gebied in Merwestein
Gemeente Nieuwegein werkte eerder samen met betrokken partijen aan om leegstaande kantoorpanden een andere functie te geven in Merwestein. Initiatieven voor omvorming van leegstaande gebouwen juicht de gemeente toe en bekijkt ze vanuit een positieve insteek. Eerder al werd aan de Meerwal 1 een leeg kantoor veranderd in medisch kinderdagverblijf. Aan de Krijtwal 15 is een tandheelkundig centrum gerealiseerd in een voorheen leegstaand kantoorpand en begin 2020 startte de verbouwing van het kantoor aan de Veenwal 130 naar startersappartementen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk