Maximum capaciteit bijna bereikt op opvangschip in Nieuwegein

De afgelopen dagen zijn er nog 10 vluchtelingen aangekomen vanuit Ter Apel op het opvangschip de MS Princess in het Merwedekanaal in Nieuwegein. Er zijn nu in totaal 86 mensen op het schip, waaronder 11 vrouwen uit Eritrea, Afghanistan, Ethiopië en Jemen. Op woensdag 9 en donderdag 10 november zijn de eerste 50 vluchtelingen aangekomen in Nieuwegein.

Op het schip kunnen 96 mensen worden opgevangen, de maximale bezetting is bijna bereikt. Alle vluchtelingen komen uit onveilige landen en zijn ouder dan 18 jaar. Precies zoals de gemeente Nieuwegein van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) heeft gevraagd. Het schip zal tot uiterlijk 1 maart 2023 aan de kade liggen.

Op de foto hierboven (van Fototeam KenM) ziet u de eerste vluchtelingen aan boord van het schip. Deze jongens zijn afkomstig uit Jemen. Eén van hen heeft al een verblijfsvergunning, maar is inmiddels al een half jaar door Nederland aan het trekken. Door het grote tekort aan slaapplaatsen in het AZC, is Nieuwegein de negende gemeente waar hij kort mag blijven.

Vriendschappen
De vluchtelingen komen vaak zonder familie of bekenden op het schip. Gelukkig ontstaan er aan boord vriendschappen. Mede omdat er aan boord veel spelletjes worden gespeeld, zoals kaarten en sjoelen. Ook leren de vluchtelingen elkaar kennen tijdens de activiteiten die worden georganiseerd, zoals taallessen, culturele activiteiten in DE KOM of sporten met SportID.

Daarnaast organiseert de buurt activiteiten. Zo basketballen buurtbewoners samen met de vluchtelingen. De benodigde sportschoenen zijn geregeld door maar liefst zeven organisaties: Rotaryclub Nieuwegein, Rotaryclub Vianen Vreeswijk, Lions Club Nieuwegein, SUN Lekstroom, Caritas Nieuwegein, PPGN Nieuwegein en Fonds RDO. Daarnaast heeft schoenhandel Van Haren een behoorlijke korting gegeven.

Inzet
Nieuwegeiners zetten zich in voor de vluch- telingen, maar laatstgenoemden zetten zich ook in voor onze stad. Bewoners zijn een initiatief tegen zwerfafval gestart. De gemeente levert een aantal afvalknijpers, waarmee zij samen met een groep vluchtelingen komende week zwerfvuil aanpakken. En het Leger de Heils was op zoek naar gespierde mensen om te helpen bij een verhuizing van iemand die het niet breed heeft. Vier vluchtelingen zetten hun schouders eronder. Het Leger des Heils is overigens nog op zoek naar kleding voor vluchtelingen.

Als u zelf iets voor of met de vluchtelingen wilt organiseren, kunt u het informatiepunt mailen of gewoon even naar de boot toelopen. Dat kan natuurlijk ook als u bijvoorbeeld een kopje koffie met de vluchtelingen wil drinken.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk