Marokkaanse couscous (vegetarisch)

Het maken van een echte Couscous, zoals die door de Noord-Afrikanen bereidt wordt, is een bijzondere vaardigheid en vraagt ook aardig wat tijd. Als je een echte couscous kunt maken ben je “een ware dochter of zoon van het land”. Vergelijk het maar met onze erwtensoep, dat is zo’n beetje het hoogstandje van onze Hollandse keuken. Die “echte Couscous” ga ik nog wel eens proberen, voor nu heb ik als basis “een pakje” genomen en heb er wat eigen ingrediënten, zoals vegetarisch rulgehakt en vers gesneden groenten aan toegevoegd. En pakje of geen pakje, hij was erg lekker!!! (En lekker snel gemaakt). Voor 2-3 personen:

1 pak Marokkaanse Couscous (C1000)
(Inhoud: Couscous/Couscous seasoning/kruidenmix/rozijnen)
1 à 2 bakjes vegetarisch rulgehakt
olijfolie
400 g Italiaanse roerbakgroenten*
400 ml water

*Kun je vervangen door:
1 (rode) ui 1 courgette 1 kleine stronk broccoli 1 rode paprika en evt. 2 tomaten Extra: wok of hapjespan; mooie schaal om te serveren

Was de groenten (wanneer je zelf de groenten samenstelt), verwijder de harde delen en bij de paprika de zaden. Snij de groenten in stukjes. Verhit een flinke scheut olijfolie in de pan, zet de pit wat lager en bak het rulgehakt even kort aan. Voeg de gesneden groenten toe en schep er het zakje kruidenmix (uit het pak) doorheen. Zet de pit lager, leg een deksel op de pan en laat de groenten zachtjes gaar worden. Breng het water aan de kook. Doe ondertussen de couscous, de couscous seasoning en de rozijnen (uit het pak) in een ruime pan.
Giet er het kokende water overheen en roer goed om. Laat het 5 minuten staan totdat al het water opgenomen is.

Controleer of de groenten gaar zijn. Verwarm de schaal voor (even in heet water of kort in de oven op 50ºC). Roer het couscous-rozijnenmengsel nog een keer door en schep het op de schaal. Verdeel het groentemengsel erover en dien direct op.

Serveer er een frisse sla, eventueel wat Turks brood en koel, fris water (evt. met ijs) bij. Vegetarisch hoofdgerecht.

Tijd: ca. 15 minuten (als je de groenten kant en klaar neemt)
Bron: Het pak Couscous van de C1000.

Tip
Mocht je het couscous-rozijnenmengsel nadat al het water is opgenomen, toch te droog vinden, voeg dan nog wat bouillon toe zodat het smeuïger wordt.

Weetje
Couscous wordt vooral in de Noord-Afrikaanse gebieden boven de Sahara gegeten en heeft er een belangrijke culturele betekenis. Zowel het griesmeel (grofgemalen tarwe) als de gerechten die er mee gemaakt worden heten couscous. Er bestaan veel variaties in bereiding, maar er gaan altijd veel en verschillende groentes in.

Je kunt de couscous met heet water en wat olie bereiden, zoals in bovenstaand recept, maar traditioneel wordt couscous in een speciale pan, bestaande uit twee delen, gemaakt en daarin samen met de andere ingrediënten gestoomd. Dit is een tijdrovende manier, maar zo hoort het dus eigenlijk. Het komt de smaak zeer ten goede. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk