Marijke van Beukering beëdigd als burgemeester van Nieuwegein

Op maandag 5 juni 2023 is Marijke van Beukering (51) officieel geïnstalleerd als eerste vrouwelijke burgemeester van Nieuwegein. Daarmee komt het aantal vrouwelijke burgemeesters in de provincie Utrecht op zes. Montfoort, Renswoude, Wijk bij Duurstede, Woudenberg en Utrecht gingen Nieuwegein voor. Commissaris van de Koning Hans Oosters heeft haar vandaag beëdigd tijdens een  buitengewone raadsvergadering in het Stadshuis van Nieuwegein.

Burgemeester Marijke van Beukering: “Ik kijk ernaar uit om samen met inwoners en ondernemers aan de slag te gaan om van Nieuwegein een nog fijnere plek te maken om te leven, te ondernemen, naar school te gaan, te werken en te ontspannen. Mijn man, twee tienerdochters en ik kijken ernaar uit om ons in Nieuwegein te vestigen. We wonen momenteel in buurgemeente IJsselstein en komen vaak en graag naar Nieuwegein. Nieuwegein is voor ons een combinatie van groen én stadsleven waar iedereen erbij hoort. Dat spreekt ons erg aan.”

Profielschets
Marijke van Beukering volgt Frans Backhuijs op. Hij kondigde in september 2022 aan dat hij na 12 jaar stopt als burgemeester van Nieuwegein. Daarna is er een profielschets opgesteld door inwoners, scholieren, ondernemers en partners. Daar kwam uit naar voren dat Nieuwegeiners een boegbeeld en verbinder willen. Een benaderbare burgemeester, die staat voor de veiligheid van de stad en ook in de regio en daarbuiten resultaten boekt. Iemand met zowel de warme, menselijke uitstraling als de bestuurlijke lenigheid, die nodig is om in en voor Nieuwegein het verschil te maken. Met deze opdracht is de vertrouwenscommissie aan de slag gegaan om de juiste kandidaat te vinden. Dat heeft geleid tot de aanbeveling van de gemeenteraad om Marijke van Beukering voor het burgemeesterschap aan te bevelen.

Politieke carrière
Marijke van Beukering (51) is geboren en opgegroeid in Cuijk. Ze heeft naast Nederland ook gewoond in Ivoorkust, België en Bosnië-Herzegovina. Terug in Nederland startte ze haar politieke carrière in de gemeente IJsselstein. Daar was ze van 2006 tot 2010 raadslid. Daaropvolgend was ze ruim zeven jaar wethouder voor onder meer het sociaal domein in dezelfde gemeente. Vanaf 2017 was ze verspreid over twee periodes in totaal drieënhalf jaar lid van de Tweede Kamer. Ze voerde hierbij het woord op onder meer Sociale Zaken & Werkgelegenheid, Jeugdzaken, Justitie & Veiligheid en Zorg.

Burgemeester Marijke van Beukering: “Nieuwegein is hard gegroeid de afgelopen jaren. Die groei brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee, bijvoorbeeld op het leefbaar houden van de buurten en op het gebied van veiligheid. Ik neem een hele mooie positie over van mijn voorganger Frans Backhuijs. Ik ga vanzelfsprekend verder op de ingeslagen weg. De komende jaren blijft het helpen van onze jeugd om een goede start te maken op school, werk en in het sociale leven een speerpunt. Net als het terugdringen van criminaliteit. Op alle grote thema’s krijgen we hulp vanuit Den Haag. Omdat ik daar de afgelopen jaren dagelijks was, weet ik de weg en kan ik de belangen van Nieuwegein onder de aandacht blijven brengen. Maar wat ik vooral belangrijk vind, is in gesprek zijn en blijven met de Nieuwegeinse inwoners en ondernemers. Van hen wil ik horen wat er speelt en leeft. Zij weten als geen ander wat er nodig is voor Nieuwegein.”

Foto: Ringnalda Fotografie: burgemeester Marijke van Beukering krijgt de ambtsketting

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk