Lokale Omroep RTV9 stopt er mee

Voorzitter Hans Reusch van RTV9, de lokale omroep voor Nieuwegein, IJsselstein en Lopik, heeft vandaag laten weten dat zij stopt met haar activiteiten. Reusch in zijn bericht: ‘Na onze bijeenkomst gisterenavond met een grote opkomst van vrijwilligers, hebben wij als Bestuur besloten om per 17 oktober as. te stoppen met RTV9. Op die datum zouden wij onze zendmachtiging met 5 jaar moeten verlengen. Dit kunnen wij als RTV9 niet maken, terwijl wij weten binnen afzienbare tijd te moeten stoppen. Wij blijven eerlijk en fatsoenlijk tot en met het bittere eind!’

Reusch, oud D66 wethouder uit Nieuwegein, laat weten de continuïteit niet langer te kunnen waarmaken en niet te kunnen garanderen! Op 14 oktober as. zullen de radiomedewerkers een laatste uitzending verzorgen. Per 17 oktober aanstaande zal ook de website van de zender uit de lucht zijn. ‘Het is over en uit voor RTV9’ aldus de voorzitter van de lokale omroep in de regio. De tv-uitzendingen zijn al op 1 september gestopt.

De lokale omroepen hebben eerder in een petitie 30 miljoen euro extra gevraagd van het rijk. Volgens belangenbehartiger NLPO hebben ze dat geld nodig om te kunnen overleven. Voor het jaar 2017 was de bekostigingsbijdrage door Nieuwegein voor RTV9 vastgesteld op € 33.396. Dit bedrag is gebaseerd op het streefbedrag voor de bekostiging van de lokale omroep in 2017 die landelijk is vastgesteld vermenigvuldigd met het aantal huishoudens per 25 juli 2016: 28.064 huishoudens x € 1,19 = € 33.396. Ook kregen zij geld vanuit de gemeenten Lopik en IJsselstein.

De bovenstaande petitie was opgesteld namens de 260 lokale omroepen, waaronder RTV9. Veertien daarvan werken in de provincie Utrecht. Driekwart van de lokale omroepen krijgt nu minder dan 25.000 euro per jaar en dat is volgens de NLPO veel te weinig. RTV9 moest het doen met een kleine 45.000 euro subsidie.

“Met de huidige vergoeding kunnen de meeste lokale omroepen niet eens de vaste lasten als huisvesting, auteursrechten en minimale apparatuur betalen. Terwijl we met zijn allen qua techniek en kwaliteit steeds meer van de lokale omroep zijn gaan vragen”, stelt NLPO- directeur Marc Visch.

Eerder opperde de NLPO al dat lokale omroepen zouden moeten samenwerken of fuseren om kosten te besparen. De provincie Utrecht zou dan door acht streekomroepen worden bediend.

Martin Reijmerink, al 21 jaar hoofdredacteur van De Digitale Stad Nieuwegein: ‘Het is natuurlijk absurd dat met zoveel subsidie deze ‘prutsclubjes’ in de lucht worden gehouden met overheidsgeld. Geef liever meer geld aan de provincie zenders, zoals RTV Utrecht. Lokale partijen kunnen dan daar goed mee samenwerken zoals wij nu ook doen. Als Hyperlocal vullen wij elkaar goed aan.’

RTV9 is voortgekomen uit het de lokale radiozender van de gemeente Lopik, die sinds 1 juli 1995 uitzendt. Vanaf december 2002 was de omroep ook de officiële lokale omroep voor de gemeente IJsselstein. Sinds 2007 is het uitzendgebied uitgebreid met Nieuwegein.

One thought on “Lokale Omroep RTV9 stopt er mee

  1. hessel

    ik ben heel benieuwd wat de reden is dat de zender binnen korte tijd zou moeten stoppen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren