Katern

Liquidatiebende Nieuwegein langer in cel

De mannen die vastzitten na een grote wapenvondst in Nieuwegein, mogen voorlopig niet vrijkomen. Dat heeft justitie vandaag geëist in de zaak tegen de verdachten, waaronder iemand uit Nieuwegein. Ze worden ervan verdacht dat ze op moorden hielpen voorbereiden. Daarop staan straffen van 12 jaar of meer.

In juli vond de politie tientallen handvuurwapens en automatische geweren in een loods in het centrum van Nieuwegein. De zware wapens bleken te zijn van een zeer professioneel georganiseerde bende, met leden van voornamelijk Surinaamse en Marokkaanse afkomst. Het gaat om inwoners van Tiel, Wijk bij Duurstede, Utrecht en Nieuwegein.

Het Openbaar Ministerie koppelt verdachten uit deze zaak, die 26koper is genoemd, in ieder geval aan drie liquidaties. Het gaat onder meer om de moorden op Rinus Moerer (68) in Steenbergen op 14 april 2014 en op Samir Jabli (38) op 1 december 2014 in Amersfoort en ook op de moord op Alarasi uit Amersfoort. Dat zou blijken uit de administratie van de bende.

De bendeleden gebruikten zwaar versleutelde telefoons, observatiecamera’s en hypermoderne spionage-technologie. Zo hadden de verdachten al eens een politiezender onder hun auto opgespoord. Onderling gebruikten de criminelen straattaal. Zo werd het woord ‘ijzers’ gebruikt als synoniem voor vuurwapens en betekent ‘waggie’ auto.

Volgens justitie kennen de verdachten elkaar al jaren. Ze zouden een jeugdbende vormen toen ze jonger waren. De inhoudelijke behandeling wordt na de zomer verwacht.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk