Lentesalade van raapstelen en lentegroenten

Een echte lentegroente, Raapstelen, en de aanvoer is nu dan ook groot. Deze jonge, malse groente is op verschillende manieren te bereiden. Vandaag een salade waarin de Raapstelen rauw worden gegeten samen met tomaten, lente-ui en grapefruit. Nodig voor 4 personen:
ca. 200 g raapstelen
3 tomaten
1 bosje lente-uitjes
1 grapefruit (wit)
4 eetlepels zonnebloem- of maïsolie
1 ½ eetlepel azijn
1 afgestreken eetlepel mosterd
½ theelepel suiker
zout
versgemalen peper
1 eetlepel pijnboompitten Extra: koekenpan met anti-aanbaklaag Snij de worteltjes van de raapstelen.
Was de raapstelen en dep of sla ze droog.
Snij ze iets kleiner en doe ze in een schaal.
De tomaten wassen, in niet te kleine stukjes snijden en bij de raapstelen doen.
De lente-uitjes wassen, droogdeppen, in schuine stukjes van ca. 1 cm snijden en ook in de schaal doen.
De grapefruit wassen en met een scherp mes de schil tot op het vruchtvlees wegsnijden.
De partjes tussen de vliesjes wegsnijden, de partjes kleiner snijden en bij de groenten in de schaal doen.
Klop een dressing van de olie, azijn, mosterd, suiker, zout en peper.
Schenk de benodigde hoeveelheid over de salade en bewaar eventueel de rest in een afsluitbaar potje of bakje in de koelkast.
Schep de salade door elkaar.
Verhit de koekenpan, zonder olie of boter, en rooster de pijnboompitten kort tot ze goudbruin beginnen te kleuren.
Schep de salade over in een leuke schaal en bestrooi met de pijnboompitten.
Serveer de salade als bijgerecht bij bijvoorbeeld een gevulde omelet, een pastagerecht, scharrelkip en krielaardappeltjes of knapperige patat frites, rösti of gebakken aardappelen.
Kan natuurlijk ook heel prima met warm, knapperig (stok)brood. Variaties:
– stukjes kaas (jong, fèta, zachte geiten, brie) aan de salade toevoegen.
– ook lekker met halve druiven, mandarijnpartjes en kleine stukjes ananas.
– en wat te denken van (kidney)bonen, maïskorrels en rucola?Vegetarisch bijgerecht.
Tijd15-20 minuten.
Bron: eigen recept. Tip
Voor de dressing alle ingrediënten in een schoon jampotje doen met goed afsluitbare deksel. Goed schudden en klaar is je dressing.
Restje dressing in het potje in de koelkast bewaren voor een andere toepassing.
 
Weetje
Raapstelen bevatten veel vitamines A, B en C en kalk en ijzer. Eet ze het liefst op de dag van aankoop of bewaar ze anders niet langer dan 2 tot 3 dagen in een open plastic of papieren zak in de koelkast. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder. Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton.Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk