Lenen tegen de historisch lage rente

Een lening aanvragen is goedkoper dan ooit. Dit is allemaal te danken aan de historisch lage rente. Er vindt dan ook een ware prijzenslag onder kredietverstrekkers plaats. Dit geeft consumenten de kans om geld te lenen voor een verbouwing, aanschaf nieuwe auto maar ook voor het oversluiten van een huidige lening.

Kredietrente steeds lager
De kredietrente blijft maar zakken. Dit stimuleert de economie, en het ziet er niet naar uit dat de rente weer snel omhooggaat. De Europese Centrale Bank heeft eind oktober 2020 laten weten dat het niet aan de rentes gaat komen. Dit is bedoeld om de inflatievooruitzichten op de middellange termijn naar bijna 2% te brengen.

Deze historisch lage rente heeft zo zijn voor- en nadelen. Voor spaarders is het een groot nadeel want ze krijgen nauwelijks rente over hun spaargeld. Bij een aantal banken of bij bepaalde spaargrenzen geldt er zelfs een 0% of een negatieve spaarrente. Voor mensen die geld willen lenen is die lage rente juist weer interessant.

Goedkoop geld lenen
In sommige landen kunnen beleggers gratis geld lenen, maar dit geldt alleen voor nieuwe staatsobligaties. Voor consumptief kredieten geldt nog steeds een rente, hoewel deze een stuk lager ligt dan pakweg 5 jaar geleden.

Stond de rente ooit op 8% of meer (persoonlijke lening), tegenwoordig leen je al tegen een rente vanaf 3,5%. Dit betekent goedkoop geld lenen. Dat is weer interessant voor mensen met verbouwingsplannen, degene die een nieuwe auto wil aanschaffen of toch eens op vakantie wil.

Ondanks lage rente toch goed vergelijken
De historisch lage rente betekent niet dat consumenten klakkeloos een lening af moeten sluiten. Nog steeds zijn er onderlinge verschillen met betrekking tot de kredietrente. Zo kan er al snel een verschil van een of enkele procentpunten ontstaan. Bij grote leningen (vanaf € 50.000) scheelt dit op de eindstreep best veel.

Persoonlijke lening goedkoper dan doorlopend krediet
De meeste mensen kiezen voor een persoonlijke lening zonder exact te weten waarom. De rente van een persoonlijke lening ligt lager dan die bij een doorlopend krediet. Daarnaast biedt de persoonlijke lening ook wat meer zekerheid. Zowel rente en looptijd staan vast, iets dat bij het doorlopend krediet niet het geval is.

Met de persoonlijke lening ontvangt de consument een leenbedrag in één keer op de rekening en betaalt dit in maandelijkse termijnen terug. Het doorlopend krediet is meer bedoeld als financiële buffer. Geld lenen waarbij reeds afgeloste bedragen opnieuw opneembaar zijn, daar is het doorlopend krediet geschikt voor. Rente en looptijd staan bij deze leenvormen niet vast.

De vraag naar leningen blijft groeien
Ondanks de coronacrisis, die qua economische groei toch wat roet in het eten gooit, blijft de vraag naar leningen groeien. Mensen willen hun woning verduurzamen of een verbouwing realiseren. Daarnaast blijft geld lenen voor een auto ook populair.

Door de historisch lage rente is het ook interessant om oude leningen over te sluiten. Ook dit kan op de eindstreep enorm veel schelen, soms wel enkele duizenden euro’s. Doordat de vraag naar leningen groot is en blijft, zullen kredietverstrekkers de strijd met elkaar aan blijven gaan. Dit heeft niet alleen met de grote vraag naar leningen te maken maar ook met toenemende concurrentie. Er komen immers steeds meer kredietaanbieders bij.

De consument heeft het voor het zeggen
Nu kredietaanbieders strijden om de laagste rente hebben consumenten het voor het zeggen. Zij bepalen uiteindelijk waar ze een lening afsluiten. De online wereld maakt het namelijk een stuk makkelijker om die (historisch) lage rente met andere aanbieders te vergelijken.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk