Leerlingen ROC Nieuwegein herstellen historische kasteelpoort

In een prachtige omgeving hebben zeven studenten van de opleiding Natuursteenbewerker van Bouw & Interieur College in Nieuwegein op 10 en 11 mei de oude historische kasteelpoort van kasteel ‘Huis ten Bergh’ in ’s Heerenberg in ere hersteld. De niveau 2- en niveau 3-studenten zijn tijdens de werkzaamheden een nacht te gast geweest in het kasteel.

Expositie rond oude poort
De leiding van het kasteel heeft in 2000 de oude poort vervangen door een nieuwe en de oude opgeslagen. Omdat de oude poort van historische waarde heeft, is het plan opgevat deze in ere te herstellen. De poort krijgt een plek op de binnenplaats van het kasteel. In het najaar wordt de poort geplaatst. Dit heuglijke feit wordt gevierd met een expositie over de poort.

Subsidie
Projectleider Diane Visser heeft voor dit doel een Euregio-subsidie toegewezen gekregen. Met dit budget worden de werkzaamheden, al lerende, door studenten uit het mbo uitgevoerd. Hendrik Jan Tolboom van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft de enige natuursteenopleiding van Nederland erbij betrokken.

Massieve blokken steen
De poort bestaat uit een groot aantal stenen blokken. De studenten hebben de blokken in de originele vorm gelegd. Hiervan wordt een mal gemaakt. Het projectteam ontwerpt vervolgens een constructie voor de blokken. “Een project als dit is zeldzaam. De studenten werken meestal met platen en niet met dergelijke massieve blokken. Vooral het til-en stelwerk was een grote uitdaging en er moest goed worden samengewerkt”, vertelt Corry Kussendrager, docent van de natuursteenopleidingen.

Over de opleiding
De opleiding kent op niveau 2 twee uitstroomrichtingen, natuursteenbewerker ambachtelijk en natuursteenbewerker machinaal. In de ambachtelijke richting werk je bijvoorbeeld aan restauratieprojecten of houd je je bezig met grafwerk. Bij de machinale richting ben je meer met (CNC)machines en machinale afwerkingen bezig, en werk je aan aanrechtbladen of vensterbanken. Tevens is er een opleiding op niveau 3, allround natuursteenbewerker. Aan bod komen onder andere vakleer, tekenen, petrologie, bouwkunst, constructie, hakken en zagen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren