Lage opkomst Oekraïne-referendum

Iets minder dan 21 procent van de inwoners van Nieuwegein heeft om 16.00 uur gestemd voor het Oekraïne-referendum. Hoeveel mensen voor of tegen het referendum hebben gestemd is niet duidelijk. Dit bijkt uit een rondje langs de diverse stembureaus van onze redactie. Per stembureau liggen de verschillen uiteen. Dit heeft te maken dat iedereen overal mag stemmen en ook dat er minder stembureau’s zijn. Een vergelijk maken met een vorige ‘verkiezing’ is dus niet te maken. Wat het uiteindelijke percentage zal worden moet nog blijken want tot 21.00 uur kunnen de inwoners van Nieuwegein nog hun stem uitbrengen bij een van de achttien stembureau’s die Nieuwegein heeft laten optuigen.

De voorzitters van de stembureau’s laten weten dat tegen de avond meer kiezers naar de stembussen zijn gegaan. Hierdoor zal de opkomst hoger worden. Men verwacht een opkomst percentage van 31 procent te halen.

Het referendum moet duidelijk maken of inwoners van Nederland voor of tegen het associatieverdrag met Oekraïne zijn. Het gaat om een raadgevende volksraadpleging, waarbij de regering uiteindelijk beslist of het advies van de stemmers wordt overgenomen. De grote vraag is of de opkomst hoog genoeg zal zijn voor een geldige volksraadpleging. Daarvoor moet minimaal 30 procent van de kiesgerechtigde mensen opdagen.

De gemeente Nieuwegein verstrekte tussentijds geen informatie over kiezersaantallen en opkomstpercentages. De uitslag van de kiezers in Nieuwegein wordt vanavond rond 23.00 uur verwacht. De Kiesraad komt woensdagavond met een voorlopige, niet-officiële uitslag. De presentatie van de officiële uitslag volgt op dinsdag 12 april, in Nieuwspoort in Den Haag.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk