Kunstenares Yukiko: ‘De pilaar en zijn verhalen’ is nu af

Yukiko Spaan uit Nieuwegein was tijdens Corona iedere dag druk bezig met het versieren van stenen. Deze zogenaamde ‘Happy Stones’ verspreidde ze door heel Nieuwegein. De vinder mocht de steen houden of verder verspreiden. De afgelopen weken was ze druk met het schilderen van een grote pilaar in Theatercafé DE KOM.

Yukiko

Yukiko eerder over haar ‘Happy Stones’
‘Tijdens Corona merkte ik dat veel mensen om me heen down waren. Zoveel Nieuwegeiners zaten thuis en konden wel een vrolijke noot gebruiken’, zegt Spaan. Ze hoopte dat wandelaars die haar stenen vonden weer even konden glimlachen. Bovendien wandelen mensen meer, waardoor de kans groter is dat iemand een steen van Spaan tegenkwam. ‘Een boodschap op papier vergaat, maar op een steen niet’, zegt Spaan. Ze gebruikt watervaste acrylverf. Ze verstopt de stenen in de natuur, maar ook in zoveel mogelijk wijken in Nieuwegein.

‘De pilaar en zijn verhalen’
Afgelopen week legde Yukiko, na zo’n tien weken gemiddeld 5 dagdelen per week te hebben geschilderd, de laatste hand aan ‘De pilaar en zijn verhalen’ in Theatercafé DE KOM. Hier begon het.

Eind vorig jaar werd de kunstenares uit Nieuwegein geheel onverwacht benaderd door Elise Stegeman van de afdeling marketing, publiciteit en communicatie van stadstheater en kunstencentrum DE KOM. Het theatercafé was toe aan een opfrisbeurt en de prominent aanwezige steunpilaar kon wel een kunstzinnig en creatief jasje gebruiken. Een uitdaging die Yukiko graag aanging.

Yukiko Spaan: ‘Het betonnen lijdend voorwerp van ruim 4 meter hoog kende ik tot nu toe alleen van vrolijke affiches en posters die er al jarenlang op geplakt waren en zou binnenkort tijdelijk een nieuwe rol gaan spelen in mijn leven. Een bijzondere klus, want het object is ruim 4 meter hoog!’

Het ontwerp van de pilaar
Vooraf schetsen maken doet de Nieuwegeinse eigenlijk zelden. Liever begint zij gewoon en dan ziet ze wel wat er allemaal gebeurt tijdens het creatieve werk- en denkproces. Maar aldus Yukiko: ‘Helemaal zonder plan starten is echter niet handig als je in opdracht werkt. Zodoende maakte ik een voorstudie op doek van twee portretten en een vlugge potloodschets van het globale plan.’

Ook werd vooraf besproken wie en wat er op zou komen. Uiteraard een aantal artiesten die wat met DE KOM ‘hebben’. Daarbij wat voorwerpen en losse items die verwijzen naar wat er zoal gebeurt in een theater, theatercafé en kunstencentrum. ‘Het kleurenpalet was ook meteen duidelijk, het zouden de prachtige kleuren uit de huisstijl van DE KOM worden. Hoewel die afspraken vaststonden, kreeg ik verder het volle vertrouwen en vrijheid om er iets moois van te maken. Kortom: een utopische opdracht voor iedere kunstenaar!’

Een deel van het werk van Yukiko op de pilaar in DE KOM

Het hele kunstwerk is vanaf nu te bewonderen in het Theatercafé van DE KOM. Donderdag 14 april 2022 is het kunstwerk al officieel onthuld tijdens de businesspartner-bijeenkomst en afgelopen dinsdag 26 april zette Yukiko de laatste penseelstreek en haar handtekening.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk