Nieuwegeinse zet positieve berichten op ‘Happy Stones’

Yukiko Spaan uit Nieuwegein is elke dag druk bezig met het versieren van stenen. Deze ‘Happy Stones’ verspreidt ze door heel Nieuwegein. De vinder mag de steen houden of verspreiden. “Een versierde steen kan net iemands dag opfleuren”, zegt Spaan blij.

Yukiko Spaan aan het werk

Een tijd terug was Spaan aan het wandelen bij de Oostvaardersplassen toen ze een vrolijk beschilderde steen zag liggen. Spaan verplaatste de steen en zag hoe wandelaars achter haar naar de steen keken. “Ze waren zo blij”, vertelt Spaan.

Vorige maand ontdekte Spaan de Facebook-pagina Happy Stone NG (Nieuwegein). Hier delen Nieuwegeiners foto’s van versierde stenen die ze hebben gemaakt of gevonden. Ze dacht terug aan het mooie moment bij de Oostvaardersplassen en was opnieuw geïnspireerd. Nu beschildert ze al een maand lang drie tot vijf stenen per dag. “Het liep al snel uit de klauwen. Mijn kinderen en man kregen te eten, maar het huishouden werd een ondergeschoven kindje”, grapt Spaan.

Inmiddels doet ze het iets rustiger aan, maar ze besteedt nog steeds zo’n 2,5 uur per dag aan het versieren van stenen. De Facebookgroep krijgt er wekelijks zo’n honderd volgers bij: de teller staat nu op 406 leden. Cindy van der Wiel is de oprichter van de Happy Stone NG (Nieuwegein) groep. Het doet haar erg goed dat het aantal leden zo snel toeneemt. “Hoe meer blije mensen hoe beter”, zegt Van der Wiel. “Als iemand een steen vindt, gaan ze vaak zelf ook meedoen. Het werkt erg aanstekelijk.” Met Pasen organiseert ze een Happy Stone paasweekend; leden gaan stenen in paasthema versieren, zoeken en verspreiden.

Tijd voor een glimlach
“In deze tijden merk ik dat veel mensen om me heen down zijn door corona. Zoveel Nieuwegeiners zitten thuis en kunnen wel een vrolijke noot gebruiken”, zegt Spaan. Ze hoopt dat wandelaars die haar stenen vinden weer even glimlachen. Bovendien wandelen mensen meer, waardoor de kans groter is dat iemand een steen van Spaan tegenkomt. “Een boodschap op papier vergaat, maar op een steen niet”, zegt Spaan. Ze gebruikt watervaste acrylverf. Ze verstopt de stenen in de natuur, maar ook in zoveel mogelijk wijken in Nieuwegein.

Ze begon met korte opbeurende teksten, zoals ‘succes’, ‘stay positive’ en ‘be you’. Op diezelfde stenen tekende ze hartjes, regenbogen en patroontjes. “Het is zo leuk om te horen als iemand geraakt is door mijn tekst”, zegt Spaan. Zo kreeg ze het bericht dat de tekst ‘don’t give up’ precies de boodschap was die diegene nodig had. “Een man vond een steen van mij met een hartje erop en de tekst ‘love’. Zijn vrienden vertelden hem eerder dat hij binnenkort liefde zou vinden. Op deze manier liefde ‘vinden’ was niet helemaal wat hij in gedachten had. Daar moest ik wel om lachen”, zegt Spaan blij.

Inmiddels maakt Spaans stenen met pop – en rocksterren. “Na twee weken waren de simpele tekeningen geen uitdaging meer. En ik ben een groot muziekliefhebber”, vertelt Spaan. Op de tafel is ze druk bezig met de tekening van Ray Charles met de bijpassende tekst ‘You Rock!’.

Voorlopig is ze nog niet klaar met schilderen. “Het is aanstekelijk en verslavend. Mijn zoon is ook begonnen”, vertelt Spaan. Tot nu toe heeft ze nog geen diepgaande teksten geschreven. “Maar misschien begin ik daar wel aan als door de muzieksterren heen ben”, zegt Spaan.

Met dank aan Michiel van Ooijen van onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk