Kunstenaars geselecteerd voor Blokhoeve

Zes kunstenaars zijn geselecteerd om een schetsontwerp te maken voor twee kunstwerken in de wijk Blokhoeve. Het college is op 16 oktober akkoord gegaan met de voordracht door de Adviescommissie Beeldende Kunst en een bewonersafvaardiging.

Blokhoeve is een van de laatste grootschalige nieuwbouwwijken in Nieuwegein. Zoals ook in andere wijken is gebeurd, is er geld gereserveerd voor beeldende kunst in de openbare ruimte. Om de wijk meer eigen identiteit te geven en te verlevendigen adviseerde de Adviescommissie Beeldende Kunst om op twee strategische plekken in de wijk kunst aan te brengen, namelijk nabij de damverbinding die naar het centrale park leidt en langs de Middelhoeve (centrale weg in Blokhoeve).

Omdat het hier gaat om kunst in de openbare ruimte zijn alle bewoners bij de start van het proces uitgenodigd om mee te denken. Tijdens een informatiebijeenkomst begin 2012 zijn de eerste ideeën besproken en zijn er drie bewoners afgevaardigd om deel te nemen aan het selectieproces dat door de Adviescommissie Beeldende Kunst begeleid wordt.

Na een openbare aanbesteding heeft de Adviescommissie Beeldende Kunst een voorselectie gemaakt uit een totaal van 116 inzendingen. Samen met een afvaardiging van bewoners en de stedenbouwkundige heeft de definitieve selectie plaatsgevonden. De geselecteerde kunstenaars voor de kunstopdrachten zijn: Jeroen Bisscheroux, Rein Jelle Terpstra, Alphons ter Avest, Yasser Ballemans, Ingrid Mol en Andre Pielage.

De kunstenaars gaan een schetsontwerp maken. De Adviescommissie Beeldende Kunst zal in samenspraak met de afvaardiging van de bewoners en de stedenbouwkundige de schetsontwerpen beoordelen en toetsen aan criteria zoals kwaliteit en technische en financiële haalbaarheid. Afhankelijk van de belangstelling uit de wijk, worden de overige wijkbewoners betrokken bij het selectieproces. Het college van B&W neemt uiteindelijk een besluit op basis van het advies van de Adviescommissie en het participatieproces welke kunstenaar de opdracht krijgt.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk