Katern

Kudde schapen weer dagelijks door Nieuwegein

Begin deze week heeft herder John Sterrenburg (foto) de schapen weer laten lopen in de wijk Galecop. De 270 schapen en tientallen lammetjes houden net als vorig jaar de grote groenzones in Nieuwegein kort. ‘Na enkele jaren zien we al resultaat: een toename van de planten- en grassoorten en daardoor ook van insectensoorten. De overlast gevende Berenklauw wordt meer in toom gehouden in het gebied waar de schapen grazen. Ook de brandnetels die later in het jaar groeien, worden opgegeten door de schaapskudde’ aldus Sterrenburg.

De grazende kudde wordt bij elkaar gehouden door de herder met de hond. Alleen in speciale gevallen wordt omheining geplaatst namelijk als de schapen het stuk echt kaal moeten grazen (bij brandnetels en Berenklauw). De kudde loopt elke dag in een ander gedeelte van Nieuwegein, ook in losloopgebieden voor honden. Hondenbezitters moeten de hond even aanlijnen wanneer zij de schapen tegenkomen of een andere route kiezen.

De schaapsherder, John Sterrenburg, beantwoordt graag vragen van bewoners en wandelaars over zijn schapen, zijn werk en de voordelen voor de natuur in Nieuwegein. Wij waren er bij voor een korte video. (Klik op het videocameraatje hieronder voor de video)

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk