‘Koninklijk Nieuwegein’

In museum Warsenhoeck kunt u nog tot en met 18 augustus genieten van de tentoonstelling ‘Koninklijk Nieuwegein.’ Het begint met het huwelijk van gravin Isabelle Charlotte Amalia van Nassau La Lecq met jonkheer Willem Karel Pieter de Geer, heer van Oudegein in 1782. Daarna volgen vier generaties Oranjes die Nieuwegein bezochten. De opening van het Merwedekanaal en de ingebruikname van de Koninginnensluis in 1892 waren hoogtepunten.

De Oranjes gaven niet alleen grote waterwerken hun naam (Beatrixsluis), maar ook de Prins Hendrikschool voor Schipperskinderen en andere scholen. Zij waren daadwerkelijk aanwezig bij het openen en bezoeken van scholen, het ziekenhuis, verzorgingshuis Vreeswijk (thans Woonzorgcentrum Vreeswijk), het FOM-instituut op Rijnhuizen, het Mercury Hotel (thans Hotel Mercure), het SKF Onderzoekcentrum.

In het museum zijn borstbeelden te zien van de vier koninginnen, maar ook de aktetas van koningin Wilhelmina en verschillende andere replica’s en miniaturen. Bijzonder is het gastenboek waarin prins Bernard heeft getekend tijdens de opening van de SKF. Op de Hilde is een tentoonstelling ingericht met als titel ‘Van Wilhelmina tot Maxima.’ Het betreft originele krantenartikelen, ansichtkaarten van straten en sluizen welke zijn vernoemt naar leden van het koninklijk huis en foto’s van bezoeken van de Koninklijke familie aan Jutphaas, Vreeswijk en Nieuwegein. Ook de kunst op de Hooizolder staat in het teken van de Oranjes.

Het museum is gelegen in het Natuurkwartier van Nieuwegein, op het terrein van de kinderboerderij IJsselstee en nabij de Poldermolen Oudegein aan de Geinoord 11 en is geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 14.00 – 17.00 uur.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren