Komst vluchtelingenschip Nieuwegein op losse schroeven: omwonenden spannen rechtszaak aan

De komst van een cruiseschip als noodopvang voor vluchtelingen in Nieuwegein staat op losse schroeven. Tientallen omwonenden aan de Meentwal hebben samen een rechtszaak aangespannen tegen de gemeente en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In een spoedprocedure maken ze bewaar tegen de beoogde ligplaats. Volgens de jurist die de omwonenden bijstaat, vrezen zij vooral voor ‘overlast en criminaliteit’.

Het schip zou aanstaande vrijdag aanmeren, maar de vraag is nu of dat doorgaat. Donderdag dient de rechtszaak, waarin de omwonenden vragen om een zogenoemde ‘voorlopige voorziening’. Als de rechter daarin meegaat, kan er een streep gaan door de ontheffing van het ligplaatsverbod dat op de aanmeerplek geldt.

Honderd vluchtelingen op schip
Het cruiseschip zou voor in ieder geval vier maanden komen te liggen in het Merwedekanaal aan de Vreeswijksestraatweg. Hij moet plaats bieden aan bijna honderd vluchtelingen, voornamelijk mannen. De gemeente Nieuwegein wil daarmee een bijdrage leveren “om de schrijnende situatie in Ter Apel op te lossen en vluchtelingen een goede opvangplek te bieden”.

De aankondiging van de komst van het schip zorgde meteen al voor verdeelde reacties. Waar de rector van het nabijgelegen Cals College het ziet als “een kans om zijn leerlingen te laten zien hoe de wereld eruit ziet”, maakten anderen zich zorgen over bijvoorbeeld de veiligheid in de buurt.

Nu blijkt dus dat zo’n vijftig omwonenden de gang naar de rechter maken in de hoop de komst van de noodopvang tegen te houden. “Het echte bezwaar is dat ze zich niet gehoord voelen”, laat de juridisch adviseur van de bewoners weten. “Hen is nooit een keuze voorgelegd of die boot er wel of niet mocht komen.”

Volgens hem hebben de omwonenden vooral zorgen over de veiligheid. “Zo’n opvang gaat altijd gepaard met overlast en criminaliteit. Dat is onvermijdelijk.” De omwonenden in de zaak vinden dat het belang van inwoners van Nieuwegein ondergeschikt wordt gemaakt aan dat van de vluchtelingen.

Gemeente vindt noodopvang belangrijk
De gemeente Nieuwegein laat in een reactie daarop weten: “We hebben gedurende het hele proces oog gehad voor zowel de belangen van de bewoners van Nieuwegein als de vluchtelingen. We hebben daarvoor een participatietraject doorlopen met de omgeving. De procedure hebben wij zo zorgvuldig mogelijk doorlopen en wij verwachten daarom dat de rechter in ons voordeel beslist.”

De gemeente benadrukt de komst van het vluchtelingenschip belangrijk te vinden. “We hebben allemaal de schrijnende beelden uit Ter Apel gezien. Als college willen wij onze ogen hier niet voor sluiten. Nu de situatie in de opvang zo nijpend is en de menswaardigheid in het geding komt, vinden wij het belangrijk om ook als Nieuwegein te helpen.”

Wel of geen ontheffing?
De grote vraag is nu: had er een ontheffing gegeven mogen worden voor het vluchtelingenschip of niet? Daarover gaat de rechter zich donderdag buigen. Gaat hij mee in het bezwaar van de omwonenden, dan mag het schip voorlopig dus niet aanmeren. Waarschijnlijk komt er dan nóg een rechtszaak over de vraag of het schip er definitief wel of niet mag komen.

Het is nog niet duidelijk of de rechter donderdag meteen uitspraak doet. Dat kan ook volgende week zijn, laat een woordvoerder van de Rechtbank Midden-Nederland weten. De gemeente Nieuwegein zegt door te gaan met de voorbereidingen voor de noodopvang, zolang de uitkomst van de rechtszaak nog onzeker is.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

One thought on “Komst vluchtelingenschip Nieuwegein op losse schroeven: omwonenden spannen rechtszaak aan

  1. Yarino

    Gewoon normaal doen en geen vluchtelingen in Nieuwegein, die horen hier niet.
    Gemeente en burgemeester verraad de burgers

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk