Akkoord opvangschip voor vluchtelingen in Merwedekanaal

Het college van burgemeester en wethouders stemde op 19 oktober 2022 in met de komst van het opvangschip voor vluchtelingen in het Merwedekanaal. Eerder werd besloten om asielzoekers op te vangen op schepen in Amsterdam, Velsen-Noord, Harlingen, Zwolle, Genemuiden, Ridderkerk, Maassluis en Middelharnis.

Het college is van mening dat het opvangschip verantwoord kan aanmeren bij de Vreeswijksestraatweg. Daarmee is de omgevingsvergunning verleend. Het gaat om maximaal 98 vluchtelingen. De gemeente Nieuwegein  verwacht hen vanaf 9 november 2022 te kunnen opvangen in het cruiseschip, tot 1 maart 2023.

Het bewuste schip

Opvangschip voor vluchtelingen
De gemeente Nieuwegein heeft besloten om een opvangschip voor vluchtelingen voor vier maanden (tot 1 maart 2023) af te laten meren in het Merwedekanaal. De ligplaats is bij de Vreeswijksestraatweg, ten zuiden van het Vreeswijkserijpad in de wijk Merwestein. Wij doen dit mede op dringend verzoek van het Rijk en de Veiligheidsregio Utrecht. De gemeente Nieuwegein wil haar bijdrage leveren om de schrijnende situatie in Ter Apel op te lossen en vluchtelingen een goede opvangplek bieden.

Een ander schip
Op 9 november 2022 meert het schip de MS Princess aan. Dit is een ander schip dan eerder gecommuniceerd, omdat dit niet beschikbaar was. De Princess lijkt op het vorige schip. Het is 80 meter lang en 9,5 meter breed. Op het schip is plek voor maximaal 98 vluchtelingen.

Start voorbereidingen
De gemeente is gestart met de voorbereidingen om het schip te kunnen aanmeren en de opvang te openen vanaf 9 november. Momenteel worden de elektriciteitskabels en waterleidingen aangelegd. Vanaf 24 oktober wordt de ondergrond verhard om te kunnen laden en lossen en om fietsen te kunnen stallen. Ook komen er hekken tussen het schip en het fietspad en het aangrenzende appartementencomplex. Vanaf maandag 7 november worden er verkeersdrempels aangelegd voor de verkeersveiligheid.

Bezwaar
De omgevingsvergunning is verleend en treedt ook gelijk in werking. De vergunning wordt gepubliceerd op www.officielebekendmakingen.nl. De exacte link naar deze publicatie kunt u hier  vinden. Maar de vergunning is nog niet definitief (onherroepelijk). Belanghebbenden kunnen namelijk nog bezwaar maken als zij het niet eens zijn met de vergunning. Bezwaar maken kan tot en met 29 november 2022.

Daarnaast is een ligplaatsontheffing nodig om het schip te kunnen afmeren. Rijkswaterstaat zal deze afgeven. Zodra de ontheffing afgegeven is, wordt deze ook gepubliceerd worden. Tegen deze ontheffing kan ook bezwaar worden gemaakt.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk