Komst Oekraïners vanaf 20 juni verwacht op Locatie Altrecht Galecop

De gemeente Nieuwegein heeft maart jl. al besloten om in het pand van Altrecht aan de Rembrandthage in de wijk Galecop vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen tot het einde van dit jaar. Kort daarna is er een informatie/inloop-bijeenkomst geweest over de huisvesting van de Oekraïners in dit pand.

Begin mei dit jaar is de verbouwing van het pand daadwerkelijk gestart. Momenteel wordt er van binnen hard gewerkt om het pand geschikt te maken voor bewoning. Het gaat om 35 slaapkamers, 3 gezamenlijke woonkamers en 6 keukens. Verwacht wordt dat ongeveer 70 Oekraïners het pand vanaf 20 juni kunnen betrekken. Voor de periode die hierop volgt, want begin volgend jaar zullen op deze plek huizen gebouwd worden, wordt nu al gekeken naar een passend alternatief. Omwonenden zullen binnekort hierover worden geinformeerd.

Helpen/Vrijwilliger?
Tijdens de informatie/inloop-bijeenkomst in maart gaven ruim 30 Galecoppers wel iets te willen doen voor de Oekraïners. De gemeente Nieuwegein heeft afgesproken met het Vrijwilligerhuis Nieuwegein dat zij alle vrijwillige hulp rond de opvang van Oekraïners coördineren. Heb je hierover vragen? Neem dan contact op met het Vrijwilligershuis of lLaat het weten aan de wijk coördinator, Fransje van Beek, f.vanbeek@nieuwegein.nl of via 06-25719887.

Buddynetwerk
Om vluchtelingen zich thuis te laten voelen in Nieuwegein, is er nu een buddynetwerk in oprichting. Ton Holweg (Diaconie Dorpskerk) coördineert het buddynetwerk en vertelt: ‘Zo’n buddynetwerk was er nog niet in Nieuwegein. En, we verwachten wel dat vluchtelingen behoefte hebben aan een buddy. Iemand met wie ze tijd kunnen doorbrengen, leuke dingen kunnen doen. Iemand die bijvoorbeeld een luisterend oor biedt bij een kopje koffe. Of iemand die ze praktisch op weg kan helpen. Bijvoorbeeld samen de bus nemen.’

Een buddy is er voor ontmoeting en gezelligheid. En, het buddynetwerk is er voor alle vluchtelingen in Nieuwegein. Vrijwilligers helpen vluchtelingen uit Oekraïne en andere landen op weg in Nieuwegein.

Matchen vluchteling en buddy
Welke vluchtelingen graag een buddy willen en welke sociale of praktische vragen zij hebben, dat brengt Steunpunt Vluchtelingen Nieuwegein nu in kaart. Zodra vluchtelingen zich aanmelden, dan koppelt Ton Holweg een vluchteling en buddy aan elkaar. Inmiddels hebben 8 vrijwilligers zich aangemeld. Wilt u ook buddy worden van een vluchteling? Stuur een bericht naar Ton via ahmholweg@hotmail.com.

Kerken coördineren
De kerken in Nieuwegein coördineren het buddynetwerk. Zij werken samen met het Steunpunt Vluchtelingen Nieuwegein om in contact te komen met vluchtelingen. Inwoners zijn welkom om zich aan te melden als vrijwilliger. Ook als u niet bent aangesloten bij de kerk.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk