Koken met PEN: ‘Mexicaanse bonendip met cheddar’

Mexicaans eten vindt onze ‘kookgek’ Eric Dekker altijd lekker. De Mexicaanse keuken is een samensmelting van de Azteekse en de Spaanse keuken. De keuken van de Azteken was grotendeels op maïs gebaseerd. Daarnaast gebruikten zij ingrediënten zoals bonen, aardappelen, chilipeper, papaja’s en ananas.

Toen de Spaanse veroveraars in het Aztekenrijk arriveerden brachten zij hun eigen gerechten en ingrediënten mee. In het begin kwamen veel van deze kolonisten uit Andalusië waardoor ook de Moorse invloed in de te gebruiken kruiden herkenbaar is. Na verloop van tijd werden beide culinaire keukens gecombineerd zodat de Mexicaanse keuken ontstond.

Maïs is het basisvoedsel en maïsmeel wordt gebruikt om tortilla’s en taco’s van te maken. Daarnaast worden bonen, tomaten, avocado’s en rijst veel gegeten. Doordat het maïs in Mexico min of meer de plek van graan heeft ingenomen is de mexicaanse keuken een geliefd alternatief voor mensen met coeliakie. Deze week maakt Eric een lekkere Mexicaanse bonendip met cheddar. Nodig voor een mooie dip voor twee persoenen:

200 gram grote witte bonen
200 gram kidney bonen
100 gram geraspte rode cheddar
2 eetlepels vers gehakte koriander
Sap van 1 limoen
Halve rode paprika in blokjes
2 theelepels gerookte paprikapoeder
150 gram mini tomaatjes in blokjes
3 teentjes knoflook
1 rode ui
1 groene peper
Beetje olie
Zeezout naar smaak

De helft van de beide bonen met aanhangend vocht en de koriander in een keukenmachine pureren.

In een pan de fijngehakte knoflook, gehakte groene peper, paprikapoeder en gesneden ui in wat olie fruiten, daarbij de bonenpuree en de andere helft van de (hele) bonen, het limoensap en de helft van de tomaat 8 minuten smoren.

Zout naar smaak toevoegen. Af laten koelen en garneren met de cheddar, paprika en tomaat.

Heerlijk met Turks brood of uiteraard tortilla chips. Eet smakelijk!

Het uiteindelijke resultaat

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren