Kleine meerderheid kiest voor ‘Nieuwegein Kiest’

In de raadsvergadering van gisteravond een uitvoerig debat over Niewegein Kiest. Op welke wijze handelt de gemeentelijke overheid in de toekomst? Voor welke activiteiten heeft de gemeente nog geld? Voor welke zaken kunt u bij de gemeente terecht? Dat zijn een aantal vragen die beantwoord worden in het verhaal Nieuwegein Kiest.

Aanleidingen voor deze nota zijn de veranderingen in de samenleving, bijvoorbeeld als het gaat om de vraag wat de burger verwacht van de gemeente, maar ook de noodzaak stevig te bezuinigen op de uitgaven van de gemeente. Zes miljoen, geeft de wethouder van financiën aan.

Wat vindt de Partij van de Arbeid daarbij belangrijk?

* we vragen ons af, of de gemeente nog wel pal blijft staan voor de zwakkeren,

* we vragen ons af of de gemeente nog wel bondgenoot is als het gaat om het samenbinden en samenbrengen van mensen in de stad,

* we vragen ons af of de gemeente, en met name het college, actief en stimulerend zullen handelen,

* we vragen ons af of ook in de toekomst het buurtwerk en de sport, waar 90 % van het vrijwilligers werk plaats vindt, wel voldoende ondersteund blijft.

Belangrijke vragen om uiteindelijk wel of niet akkoord te gaan met Nieuwegein Kiest.

Wij vonden de beantwoording van de burgemeester op onze vragen overtuigend. Een volmondig JA, als het gaat om de keus voor hen die ondersteuning nodig hebben.

Maar bij de beantwoording van de wethouder die verantwoordelijk is voor sport en welzijn kregen we die overtuiging niet. Integendeel.

Toch vinden ook wij het nodig, dat er scherpe keuzen gemaakt worden om de begroting van de gemeente op orde te krijgen en de belasting in de stad niet als een komeet te laten stijgen. We zullen met zijn allen wel meer voor de gemeentelijke diensten en activiteiten over moeten hebben, maar alles in proporties.

Het is dus nodig om wat te doen en om te buigen. Maar dat kan alleen met het vertrouwen, dat de samenhang in de Nieuwegeinse samenleving in stand blijft. Vertrouwen ook, dat het college in en met de bewoners van wijken aan de slag gaat. Vertrouwen ook, dat de ondersteuning van sportactiviteiten voor het college belangrijk blijft, En dat vertrouwen putten we niet uit de beantwoording, althans niet bij alle collegeleden.

We hebben dus als PvdA uiteindelijk tegen gestemd, waar CDA, VVD, SGP/ChristenUnie en GroenLinks het college aan een nipte meerderheid hielpen voor de visie.

Dat tegenstemmen deden we niet om met onze rug richting het bezuinigen te gaan staan. We willen ons nog graag in de komende periode door het college laten overtuigen van de goede bedoelingen. Dat vertrouwen kan nog ontstaan, als zij de uiteindelijke bezuinigingsvoorstellen de komende maanden op tafel leggen. Met oog voor de sociale structuur, met oog voor wat vrijwilligers doen en zonder ZALM-gedrag, waarbij alleen het getal telt.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk