Kikkerpoel in Park Oudegein

In park Oudegein wordt een kikkerpoel aangelegd. De poel geeft een impuls aan de ecologie en biodiversiteit van het park, waar nu nog waterkwaliteitsproblemen zijn. Ook wordt in het park een gronddam met duiker verwijderd en een nieuwe duiker boven de waterlijn aangelegd. Hierdoor verbeterd naar verwachting de doorstroming zodanig dat de kroos zal verdwijnen. Watergangen die bedekt zijn met een laag kroos hebben een slechte waterkwaliteit. In Blokhoeve worden in een watergang floramatten geplaatst voor een betonnen wand. Door deze plas-dras berm wordt de ecologie en de beleving van het water verbeterd.

De gemeente Nieuwegein gaat in 2017 aan de slag met het verbeteren van de waterkwaliteit in park Oudegein en Blokhoeve. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden betaalt hier € 25.750 aan mee, vanuit de regeling ‘Impuls Kwaliteitswater in de Stad’. Met deze regeling stimuleert het waterschap maatregelen voor verbetering van de waterkwaliteit en ecologie in stedelijk gebied. Wethouder Peter Snoeren en hoogheemraad Jansen op de Haar hebben de bijdrage op 16 november 2016 bevestigd door het ondertekenen van een overeenkomst.

Het geld is bestemd voor maatregelen die de ecologische of fysisch-chemische toestand van het water verbeteren. In de praktijk gaat het vaak om het oplossen van knelpunten als stank, kroos en dode vissen. Tot en met 2020 stelt het Waterschap hiervoor ieder jaar in totaal € 300.000 ter beschikking voor de gemeenten in haar beheersgebied.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk