Kijkmiddag aanleg derde sluiskolk druk bezocht

Woensdag 22 juni is veel aandacht besteed voor de Steentijd bij de kijkmiddag van Rijkswaterstaat over het archeologisch onderzoek bij de 78 jaar oude Prinses Beatrixsluis. Bezoekers konden in de middag terecht om onder begeleiding naar twee verschillende archeologische vindplaatsen te kijken. Ook onze redactie was op locatie met een videoteam om onze lezers een indruk te geven van deze middag. Een van die locaties betrof een vindplaats uit de Steentijd.

Langs het Lekkanaal wordt onderzoek uitgevoerd op verschillende locaties. Dit betreft onderzoek naar resten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en Tweede Wereldoorlog, maar ook naar resten uit de Steentijd. Op een van de vindplaatsen zijn vondsten gedaan die kunnen wijzen op een kamp uit de Steentijd. Van deze periode worden voornamelijk vondsten gedaan van stenen werktuigen terug van jagers en verzamelaars die 10.000 jaar geleden hebben rondgelopen. Zo ook bij de Beatrixsluis.

Afgelopen woensdagmiddag vertelden archeologen over dit onderzoek. Om een en ander extra uit te beelden was bij deze opgraving ook een kampje ingericht met enkele prehistorische bewoners die steentijdtechnieken zoals bastbewerking en koken demonstreerden.

De komende jaren wordt de sluis verbreed, er komt een derde doorgang bij. Op die manier kunnen er veel meer grote schepen door de sluizen en neemt de wachttijd af. De aanleg van de derde doorgang, moet over drie jaar klaar zijn.

Klik op het videocameraatje hieronder voor de video die wij voor u hebben gemaakt.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk